Novosti

Bocvana želi veći prihod od prodaje dijamanata: “Sasvim je logično da želimo više”


Bocvana želi prodavati više dijamanata proizvedenih u projektu koji je uspostavila s konzorcijem De Beers, naglasio je predsjednik Mokgweetsi Masisi, podižući uloge u pregovorima o produljenju suradnje. Bocvana i De Beers zajedno vade dijamante u zajedničkom projektu Debswana, čiji su ravnopravni suvlasnici.

Tri četvrtine proizvodnje Debswane kupuje konzorcij, a preostalu četvrtinu državna tvrtka Okavango Diamond Company (ODC), koju je Bocvana osnovala kako bi prodavala dijamante izvan De Beersovog sistema.
Debswana je lani proizvela 24 miliona karata dijamanata, a Bocvana je glavni De Beersov dobavljač neobrađenih dijamanata, s udjelom od 70 posto. Predsjednik Bocvane zaprijetio je u veljači povlačenjem iz pregovora o produljenju sporazuma o suradnji ako Bocvana ne dobije veći udio proizvodnje u Debswani. Nije precizirao koliki udio traži.

U četvrtak Masisi je novinarima rekao da je Bocvana sporazumom s De Beersom o zajedničkom ulaganju sama sebi uskratila mogućnost prodaje vlastitih dijamanata. Iskustvo prodaje dijamanata izvan De Beersovog sistema, koji prodaje nebrušeno kamenje, pokazalo je da bi Bocvana mogla ostvariti veći prihod, dodao je.
(Index.hr)