Novosti

Interesantan događaj: Za nekoliko dana u Sarajevu će se održati festival kafe, čaja i čokolade


Najveći festival kafe, čaja, čokolade i prateće opreme u regionu, 8. Porsche Sarajevo Coffee Fest, otvara svoja vrata 15. i 16. marta u prelijepom ambijentu kongresne dvorane Hotela Hills.

Na festivalu će se predstaviti veliki broj izlagača svjetski poznatih brendova kafe, specialty coffee, čajeva, toplih čokolada kao i horeca opreme, što je ujedno dobra prilika za mnoge ugostitelje i hotelijere da na jednom mjestu ostvare dobre poslovne kontakte i saradnju.

Festivalski program je tematski koncipiran tako da će prvi dan festivala biti sadržajan radionicama i prezentacijama od strane predavača sa bogatim iskustvom, koji će predstaviti novitete u kofeinskoj industriji.

Drugi dan festivala počinje sa osmim po redu NLB Latte Art Challenge Sarajevo koji će zasigurno ove godine okupiti najsmjelije bariste, njih ukupno 22, a koji će se takmičiti za prestižne nagrade: tri u ukupnom poretku i jednu na državnom nivou kao i nekoliko specijalnih nagrada partnera Coffee Festa.

Takmičari se takmiče u dvije kategorije – Latte Art i Latte Art mega.

Prva kategorija zahtjeva od takmičara da iscrtaju na šoljici latte kafe jedan od osnovnih motiva: srce, rosetu, tulip, leteće srce i labud. Druga kategorija je kategorija gdje takmičari moraju pokazati maksimum svoje kreativnosti, pa tako mogu sami da odrede crtež, način serviranja i posuđe koje će koristiti. Oficijelno mlijeko festivala je Meggle, a voda Olimpija.

Sudijska četvorka je ove godine u nešto izmijenjenom sastavu, tako da će voditelj sudijske ekipe biti Ivan Životić – coffee expert&business developer za Adriatic Region, Vladimir Garić – barista i brand developer, Nebojša Lazarević – osnivač Bar akademije, Igor Nuždić – barista i bartender, Vukota Kazić – član udruženja barmena Crne Gore, barista i trener – tehnički sudija.

Festival je i ove godine podržao Porsche Sarajevo kao generalni sponzor sa kompanijom Volkswagen privredna vozila. Zlatni sponzor je NLB Banka Sarajevo, a u ulozi partnera projekta tu su Visit Sarajevo Turistička Zajednica Kantona Sarajevo, kao i Ministarstvo Privrede Kantona Sarajevo.

Na ovaj način, organizatori festivala koriste priliku da pozovu sve zainteresovane da svojim prisustvom uveličaju ovaj jedinstveni događaj u našem grad.

Ulaz je slobodan!