Novosti

Izabrane žene poduzetnice godine zapadnog Balkana za 2022.


Dhurata Thanasi Daneri, Snježana Köpruner, Elki Shehu, Mirjana Babić, Zagorka Blaževska, Marijana Gligorić su žene poduzetnice Zapadnog Balkana 2022. godine, kako je predstavljeno na svečanosti koju je organiziralo Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) 9. marta u Tirani.

Želim čestitati svim nevjerojatnim pobjednicima ove večeri. Bravo! I svim drugim ženama u biznisu, nominiranim ili ne, želim reći hvala jer ste one čije će djelovanje ostati nepovratno ugrađeno u ovaj put prema društvima jednakih mogućnosti osnaženih ženama. Činjenica je da su žene na Zapadnom Balkanu još uvijek u daleko nepovoljnijem položaju od muškaraca. Samo 50% njih aktivno je na tržištu rada, u usporedbi sa 71% muškaraca. Zaposleno je 42% žena u regiji, a ako govorimo o mladim ženama, taj postotak pada na 15%. Nadalje, većina žena u našoj regiji još uvijek ima zanimanja koja su tradicionalno niže plaćena – poput uslužnih djelatnosti, maloprodaje ili skrbi, dok u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM) zauzimaju samo 14%. Stoga smo se mi u RCC-u pobrinuli da osnaživanje žena postane dio naše temeljne agende koju neumorno provodimo. Naporan rad, inovativno razmišljanje i nepokolebljiva predanost koja pomaže rastu naših gospodarstava i napredovanju naših društava razlog su za osnaživanje ženskog poduzetništva u regiji. Ovim priznanjem namjera RCC-a je odati priznanje ženama koje su se usudile probiti klasnu granicu poduzetništva, izjavila je Pranvera Kastrati, vd voditeljice Programskog odjela RCC-a.

Osim gospođe Kastrati, svečanost su otvorili Anuela Ristani, zamjenica gradonačelnika Tirane i Hubert Perr, šef za suradnju, Delegacija Europske unije u Albaniji.

RCC je pokrenuo ovu inicijativu prošle godine u okviru Zajedničkog regionalnog tržišnog akcijskog plana 2021.-2024. i našeg Programa ekonomskog osnaživanja žena kako bi odao priznanje ženama koje su pokrenule i razvile vlastiti posao te pridonijele novim i održivim poslovima za druge žene i muškarce u našoj regiji.

Prije tačno četiri godine na ovaj datum RCC je pokrenuo kampanju usmjerenu na Osnaživanje žena u poduzetništvu (WE) na Zapadnom Balkanu. Započeli smo s promocijom i nastavili s brojnim opipljivim aktivnostima, uključujući potporu ženskim poduzećima kroz male turističke bespovratne programe, natjecanja kao što su Balkathon, Regional Butterfly Innovation Award i Futourismo, poticanje mladih žena da izaberu STEM karijeru i na kraju stvaranje Regionalne mreže žena u poduzetništvu, čija je ključna namjera otključati potencijal žena u ovoj regiji, poboljšati njihova partnerstva i ekonomsko osnaživanje, potaknuti raspravu o stvaranju uključivog okruženja i baviti se izazovima i potrebama različitih žena poduzetnica u našoj regiji i na ključnim zajedničkim regionalnim Tržišni lanci vrijednosti.