Tržišta

Najveća ruska banka trpi posljedice zapadnih sankcija, zabilježen pad profita od blizu 80 posto


Ruska banka Sberbank prijavila je protekle sedmice pad od blizu 80 posto za period 2022. godine, a ovakvo poslovanje uzrokovano je sankcijama koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Sberbank je prvi put u godinu dana objavila rezultate prema međunarodnim standardima izvještavanja. Ruske vlasti su prošle godine naredile bankama da ograniče objavljivanje podataka i isplatu dividendi jer je Moskva time pokušala održati finansijsku stabilnost, prenosi Klix.ba.

Prema objavljenom izvještaju, godišnja dobit Sberbanke iznosila je 270,5 milijardi rubalja (3,57 milijardi dolara), što je za 78,3 posto manje u odnosu na 2021. godinu i oko 30 milijardi rubalja (396 miliona dolara) manje od onoga što je prijavila za 2022. prema ruskim računovodstvenim standardima.

Međutim, izvršni direktor Sberbank German Gref rekao je da bi ovogodišnji profit trebao biti blizu rekordnih 1,25 biliona rubalja (16,5 milijardi dolara) zarađenih u “godini prije krize”.

“Naš poslovni model prošao je još jedan test snage”, rekao je Gref, dodajući da će banka sada nastaviti razmatranje isplate dividendi na osnovu svojih rezultata za 2022. godinu, a odluka bi trebala biti donesena u martu.

Rusko ministarstvo finansija očekuje da će zajmodavac u većinskom državnom vlasništvu isplatiti 50 posto svog profita u 2022. kao dividende, piše CNN.