Novosti

Njemačka u 2022. trećinu struje proizvela u termoelektranama na ugalj


Njemačka je u 2022. godini proizvodila znatno više struje u termoelektranama na ugalj čiji je udio u proizvodnji dosegnuo 33,3 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugalj porasla je lani za 8,4 posto, utvrdio je statistički ured (Reuters)

Njemačka je u 2022. godini proizvodila znatno više struje u termoelektranama na ugalj čiji je udio u proizvodnji dosegnuo 33,3 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugalj porasla je lani za 8,4 posto, utvrdio je statistički ured, prenosi Hina.

Ugalj je s 33,3 posto udjela u ukupnoj proizvodnji bio zastupljeniji nego u 2021. kada je njegov udio iznosio 30,2 posto.null

Na drugom je mjestu vjetar s udjelom od 24,1 posto, većim za 2,5 postotnih bodova nego u 2021. i povećanjem proizvodnje za 9,4 posto, izračunao je Destatis, napominjući da je 2021. bila godina s malo vjetra.

Proizvodnja struje

Udio prirodnog plina pao je sa 12,6 na 11,4 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Regulator za mreže objavio je u petak da u Njemačkoj trenutno struju proizvodi 14 elektrana na ugalj i jedna na naftu nakon što je vlada donijela odluku kojom se dopušta prodaja struje iz tih elektrana.null

Elektrane su ili ponovno priključene na mrežu ili nisu ni bile isključene zbog plinske krize, pokazuje izvještaj agencije.

Obustava njihovog rada trenutno nije u planu, odgovorio je njen glasnogovornik na upit agencije Dpa.

Prema uredbi njemačke vlade, struja proizvedena u rezervnim elektranama koje kao pogonsko gorivo koriste kameni ugalj ili naftu moći će se prodavati do kraja marta 2024.

Izvor: Agencije

Foto: pixaby