Tržišta

Ugašena još jedna američka banka, jedna od vodećih na tržištu kriptovaluta


Nakon što je američka Silicon Valley Bank (SVB) proglasila bankrot, američke vlasti su saopćile kako se nakon nje gasi i poznata Signature banka iz New Yorka.

Signature je jedna od glavnih banaka u industriji kriptovaluta, najveća pored Silvergatea. Svoje urede imala je u New Yorku, Kaliforniji, Nevadi, Sjevernoj Karolini te Connecticutu. Gotovo četvrtina depozita ove banke dolazila je iz sektora kriptovaluta.Prema pisanju New York Timesa, zatvaranje Signature banke povezano je i sa gašenjem SVB-a.

“Kako su se vijesti o SVB-u počele širiti, poslovni korisnici Signature banke počeli su da zovu banku te su pitali da li su njihovi depoziti sigurni. Mnogi su bili zabrinuti da bi njihovi depoziti mogli biti ugroženi jer je većina imala više od 250.000 dolara na svojim računima”, piše New York Times.

Iako su čelnici banke očekivali da će prebroditi probleme prouzrokovane bankrotom druge banke, američki finansijski regulatori su zbog povlačenja depozita bili primorani ugasiti banku.

“Prestanak rada Signaturea je udarac za mnoge firme. Banka se dugo specijalizirala za pružanje bankarskih usluga advokatskim kancelarijama”, navodi se.

Baš kao i u slučaju SVB-a, američki regulatori i Ministarstvo finansija SAD-a su saopćili kako će deponenti u Signatureu imati potpuni pristup svojim depozitima te da će im novac biti vraćen.

Prema izvještaju regulatora, od 31. decembra 2022. godine, Signature je imao 110,4 milijarde dolara ukupne prijavljene imovine te 88,6 milijardi dolara ukupnih depozita.

Kako bi zaustavili štetu i spriječili veću krizu, Fed i Ministarstvo finansija kreirali su hitan program za zaustavljanje depozita u Banci Signature Bank i Silicon Valley Bank koristeći ovlaštenje Feda za hitne zajmove.

Povodom zatvaranja dvije važne banke u tri dana, američki predsjednik Joe Biden najavio je kako će se danas pozabaviti ovim problemom, a moguće je i obraćanje naciji povodom ekonomskih problema koji su neminovno proizašli iz ovih odluka.

“Čvrsto sam posvećen tome da oni koji su proizveli ovaj nered odgovaraju. Nastavit ćemo s našim naporima da ojačamo nadzor i regulaciju većih banaka kako ne bismo ponovo bili u ovoj poziciji”, rekao je Biden.

Klix