Investicije

Paul Kronin: Napreduje projekt vrijedan milijardu dolara


Kompanija „Adriatic Metals“ objavila je video na kojem je prikazano kako napreduje projekt izgradnje rudnika u Varešu.

Izgradnja infrastrukture, uključujući tvornicu za preradu rude, pri kraju je i kompanija planira već krajem ove godine početi s iskopavanjima i obradom rude iz Vareša.

Paul Kronin (Cronin), generalni direktor kompanije „Adriatic Metals“, istakao je za „Avaz“ da se na području Vareša otvara novi rudnik u skladu s najboljim svjetskim standardima i novim primjenjivim tehnologijama.

Ovo je dugoročan i samoodrživ investicijski projekt koji vareški kraj, ali i Bosnu i Hercegovinu, stavlja na evropsku mapu rudarenja 21. stoljeća. Postavljamo nove standarde i trendove u rudarenju. Također, ulažemo mnogo truda u razvoj profesionalnih i bliskih odnosa s građanima i građankama. Zajedno želimo postići održivi razvoj lokalne zajednice, kantona i države u cijelosti – kazao je Kronin.

Podsjetimo, u dokumentima ove kompanije koji su ranije objavljeni navodi se procjena neto trenutne vrijednosti (NPV) projekta, nakon poreza, od milijardu i 62 miliona dolara. Prema trenutnim vrijednostima valuta, to je skoro oko dvije milijarde KM. Riječ je o iznosu za koji strani investitori očekuju da će dobiti kao čistu zaradu.

Novac će im početi pristizati već od ove godine. Zarada će se produžiti u narednih 15 godina, a najveći dio će stići do 2030. godine.

Prosječna godišnja stopa povrata na kapital je 134 posto, a kapitalna investicija kompanije u ovaj projekt iznosi 168 miliona dolara.

Optimizam je vidljiv na svakom koraku, a koliko je projekt važan za cijelu lokalnu zajednicu, dovoljno govori i činjenica da poslovi u rudarskom sektoru sa sobom nose i nova radna mjesta u drugim sektorima, počevši od nabavke i održavanja, pa do ugostiteljstva. Ovome treba dodati i koncesionu naknadu, koja će ojačati općinski budžet.

Avaz