Industrija

Saudijski Aramco lani zaradio 161 milijardu dolara


Saudijska naftna kompanija Aramco objavila je da je u 2022. godini zabilježila rekordnu dobit od 161,1 milijarde dolara.

Kako prenosi BBC, glavni faktori koji su uticali na toliku dobit su rastuće cijene energenata u svijetu, kao i povećana potražnja, a ostvarena dobit predstavlja povećanje od 46,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Aramco je takođe objavio dividendu od 19,5 milijardi dolara za posljednje tromjesečje 2022. godine, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu ove godine, a najveći dio te dividende ići će vladi Saudijske Arabije, koja posjeduje gotovo 95 posto akcija u kompaniji.

”Uzevši u obzir to da očekujemo da će nafta i gas ostati od suštinskog značaja u doglednoj budućnosti, rizici usled nedovoljnog ulaganja u našu industriju ostaju realni – uključujući i povećanje cijena energije”, rekao je predsjednik i izvršni direktor te kompanije Amin Nasser, i dodao da će, kako bi odgovorila na te izazove, kompanija fokusirati ne samo na proširenje proizvodnje nafte, gasa i hemikalija, već i na ulaganja u nove tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika.

Kompanija Aramco je u saopštenju navela da su rezultati kompanije ”podstaknuti jačim cijenama sirove nafte, većim količinama prodatih i poboljšanim maržama za rafinisane proizvode”.

Exxson zaradio 55,7 milijardi dolara

Američki proizvođač Exxson prijavio je zaradu od 55,7 milijardi dolara, a britanki Shell zaradu od 39,9 milijardi dolara, navodi britanski javni servis.

Sirovom naftom tipa Brent, koja nosi referentnu cijenu nafte, trenutno se trguje po cijeni od oko 82 dolara po barelu, iako su cijene premašile 120 dolara po barelu u martu prošle godine, nakon početka rata u Ukrajini.

Komentarišući saopštenje te kompanije i objavljenu dobit, generalni sekretar Amnesty Internationala Agnes Callamard je ocijenila da je ”šokantno za tu kompaniju da ostvari profit, od više od 161 milijarde dolara u jednoj godini prodajom fosilnih goriva – najvećeg uzročnika klimatske krize”.

Ona je dodala da je to ”još šokantnije” kada se uzme u obzir da je dobit ostvarena u doba globalne krize troškova života i potpomognuta povećanjem cijena energenata, koji su rezultat ”ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine”.

Saudijska Arabija je najveći proizvođač u OPEC-u.

IZVOR: AGENCIJE