Tržišta i finansije

Kiyosaki: Credit Suisseu prijeti kolaps


Nakon što je američka Silicon Valley Bank (SVB) prošli tjedan na krajnje neočekivan način proglasila bankrot, još jedna bi banka mogla krenuti njezinim stopama.

Riječ je o poznatoj švicarskoj banci Credit Suisse. Barem tako tvrdi financijski stručnjak Robert Kiyosaki s Wall Streeta.

Japanski stručnjak javnosti je poznat po predviđanju propasti američke banke Lehman Brothers 2008. godine.

Svoje najnovije predviđanje dao je samo nekoliko sati prije nego što je švicarska banka priznala da ima “financijske poteškoće”.

Podsjetimo, prošli su tjedan američki regulatori zatvorili banku Silicon Valley (SVB) i zaplijenili sve njezine depozite, što je najveći kolaps neke banke u SAD-u od financijske krize 2008. godine.

Govoreći u emisiji “Cavuto: Coast to Coast”, na Fox business kanalu, Kiyosaki je istaknuo:

“Trenutni problemi i neuspjeh na tržištu obveznica ukazuju na moguću propast banke Credit Suisse, jer smo imali sličnu situaciju s bankom Lehman Brothers. Regulatori Credit Suisse uočili su financijske probleme tijekom interne kontrole financijskih izvješća, ali smatraju da novonastala situacija neće uzrokovati odlazak klijenata iz banke,” Kiyosaki.

Prema njegovim riječima, dionice banke pale su za 5 posto u ranom trgovanju, nakon što je banka objavila godišnje financijsko izvješće u kojem je otkrila gubitak od 8 milijardi dolara u 2022. godini.

Credit Suisse je inače osmi najveći investicijski bankovni sustav u svijetu, a za “slabosti” u izvješću okrivio je “neuspjeh praćenja i održavanja učinkovite promjene u procjeni rizika kako bi se identificirali i analizirali rizici od materijalne važnosti”.

Autor: SEEbiz