Novosti

Delegacija turskih kompanija razgovarala sa bh.privrednicima u cilju unapređenja saradnje


Delegacija turskih kompanija, predvođena Privrednom komorom Zile, boravila je u posjeti Bosni i Hercegovini tokom koje su održani  poslovni susreti radi unapređenja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Turske te povećanja postojećeg obima vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje.

Poslovni susreti  bh. i turskih privrednika održani su jučer u  Sarajevu, a prisutvovalo je 29  kompanija – 13 iz Turske i 16 iz Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Kompanije koje su bile u sastavu  turske delegacije, kako je rečeno,  posluju u oblasti poljoprivrede, proizvodnje stočne hrane, poljoprivredne mehanizacije, opreme za stočne farme, tekstilne industrije, građevinske industrije (obrada kamena), prerade voća i povrća, proizvodnje montažnih zgrada.

Tokom sastanka turskih privrednika s delegacijom Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine potpredsjednik VTKBiH Ahmet  Egrlić je govorio o stanju bh. pivrede i naglasio da bh. proizvodi imaju imidž dobrih roba na EU tržištu te pozvao turske privrednike za ulaganje u bh. proizvodnju.

Predsjednik Privredne komore Zile Necati Bice je zahvalio i izrazio zainteresovanost za uspostavljanje dugoročne saradnje.

Direktor Agencije za promociju izvoza Bosne i Hercegovine pri VTKBiH Enes Ališković  je članovima turske delegacije predstavio podatke o vanjskotrgovinskojj razmjeni, mogućnostima za ulaganje, kao i aktivnostima Komore usmjerenim ka promociji potencijala kojima Bosna i Hercegovina raspolaže, nakon čega je razgovarano o saradnji te mogućnostima njenog unapređenja.