Tržišta i finansije

Prva banka u BiH sa zaradom od preko 100 miliona KM


Banke u Bosni i Hercegovini u prošloj godini su ostvarile rekordne rezultate, a mnoge od njih postavile su i svoje lične rekorde u prihodima i zaradi, izvještava BiznisInfo.ba.

Najveća banka u BiH po ukupnoj aktivi – UniCredit bank Mostar, lani je ostvarila čistu zaradu, odnosno dobit od 112,5 miliona KM, što je rekordan iznos. To je prvi put u posljednjih nekoliko godina za zarada jedne banke pređe iznos od 100 miliona KM.

Poređenja radi, godinu ranije zarada ove banke bila je 88 miliona KM.

Sve banke zajedno registrovane u Federaciji BiH prošle godine su ostvarile neto dobit u iznosu od 363,4 miliona KM. Ovo je za oko 70 miliona KM više u odnosu na godinu ranije kada je dobit bila 293,6 miliona KM.

Ukupni prihodi banaka u FBiH lani su bili oko milijardu i 189 miliona KM pokazuju, preliminarni podaci. Ukupni rashodi bili su 887 miliona KM.

Sve banke su poslovale dobro i pozitivno i može se reći da je bankrski sistem u FBiH bez loše karike. Na prostoru FBiH registrovano je ukupno 13 banaka.

Inače, u svjetlu trenutnih dešavanja u svijetu kada je riječ o bankarskom sektoru, odnosno krize u nekim svjetskim bankama, treba reći da bankarski sistem u BiH nije ugrožen. 

Kapital bankarskog sektora u BiH uglavnom čine depoziti domaćih građana i privrede a izložnost je stranom kapitalu veoma mala, pa razloga za paniku nema.