Turizam i ekologija

Novi turistički hit u BIH: Najduži zip line i jedna od najstarijih pećina u Evropi


Hercegovina obiluje atraktivnim turističkim destinacijama, a jedno od takvih mjesta je nedavno preuređeni avanturistički i adrenalinski park Peć Mlini koji se nalazi uz izvorište rijeke Tihaljine u općini Grude.

U Peć Mlinima nalazi se najduži zipline u BiH, ako uživate u uzbuđenjima možete oprobati sportsko penjanje. No, ukoliko vas to plaši a volite prirodu očarat če vas šetnja do izvora rijeke Tihaljine stazama i lijepo uređenim drvenim i kamenim mostovina. Bajkoviti su prizori bistre rijeke s brojnim kaskadama, vodopadima, rukavcima, u kojima su i jučer uživali brojni posjetitelji. Još samo da se obnove stare mlinice koje bi se mogle iskoristiti za različite namjene, kao suvenirnice, konobe, ili prodavnice domaće hrane i pića, raznih rukotvorina i slično.

U Peć Mlinima nalazi se i čuvena Ravlića pećina jedna od najstarijih u Europi, gdje su tragovi života pronađeni još od 5000 godina prije nove ere. Kroz pećinu je napravljena staza s led rasvjetom, slično kao u poznatoj špilji Vjeternica. Cijeli prostor Peć plina je kultiviran, sa klupama uz staze, kantama za smeće, tablama na kojima možete pročitate zanimljivosti o ovom mjestu.

A kada se umorite u podnožju je lijepo uređeni restoran originalnog naziva “U matere” gdje se možete osvježiti i kušati domaća ili internacionalna jela.

Šire područje Peć Mlina, prema povijesnim saznanjima bilo je naseljeno od najstarijih vremena – prapovijesti, rimskog razdoblja, kasne antike i srednjeg vijeka. Posljednji koji su u njoj živjeli su hajduci. Avanturistički park preuređen je i službeno otvoren u rujnu 2019. godine. Projekt izgradnje i uređenja Avanturističkog parka Peć Mlini financiran je dijelom iz sredstava Europske Unije.

Trenutno se provodi i projekt Cycling Rural, izgradnje biciklističkih staza koje će povezati cijelu Županiju Zapadnohercegovačku, a u planu je i gradnja posjetiteljskog centra koji bi zaokružio cijelu priču, te dječijeg avanturističkog poligona.

(ljudski.ba)