Auto

Turska bilježi veliku potražnju za prvim domaćim automobilom, zaprimljeno 100.000 prednarudžbi


Predstavnici turske autoindustrije saopćili su kako prvi automobil domaće proizvodnje Togg bilježi veliku potražnju na tržištu te da je u roku sedam dana zaprimljeno 100.000 prednarudžbi.

Kako je navedeno, krajem marta bit će organizovano izvlačenje gdje će kompanija otkriti koje će osobe prve dobiti ovaj model automobila. U prvoj fazi, Togg planira distribuirati 12.000 modela Togg T10X modela, a online izvlačenje bit će održano 28. marta.

“Togg je ranije najavio da će najniža cijena prvog modela SUV C segmenta iznositi 50.230 dolara. Vozilo koje je ušlo u proizvodnju u roku od pet godina od faze dizajna proizvodi konzorcij pet turskih kompanija pod nazivom Automobile Initiative Group of Turkiye. Počevši sa masovnom proizvodnjom krajem oktobra, zvaničnici iz Togga su rekli da će se potpuno električni T10X model u početku prodavati sa jednim motorom i dvije baterije”, piše Daily Sabah.

Prva verzija T10X može ubrzati od nule do 100 km/h za 7,6 sekundi, dok druga, za koju će isporuka početi 29. oktobra, može do 100 km/h ubrzati za 4,8 sekundi.

Druga verzija također ima pogon na sve točkove, sa snagom od 320 kW (435 konjskih snaga).

Baterije Togg T10X mogu se napuniti do 80 posto sa preostalih 20 posto za manje od 28 minuta na stanicama za brzo punjenje.

Osim SUV-a, Togg će proizvoditi još četiri modela – limuzinu, C-hatchback, B-SUV i B-MPV – do 2030. godine. Limuzina će pratiti masovnu proizvodnju SUV-a.

Izvor: Klix