Industrija

Saudi Aramco i kineski partneri dogovorili projekat vrijedan 12 milijardi dolara


Saudijski naftni gigant Saudi Aramco potpisao je ugovor sa svojim kineskim partnerima o projektu rafinerije i petrohemijskog kompleksa vrijednog 12 milijardi dolara na sjeveroistoku Kine koji bi trebao početi s radom 2026. god

Projekat u gradu Panjin u provinciji Liaoning bit će druga velika rafinerijska i petrohemijska investicija Aramca u Kini, a ugovor je potpisan nakon što je najveći svjetski izvoznik nafte prijavio rekordnu dobit u 2022. od 161 milijardu dolara.

Zajedničko preduzeće Huajin Aramco Petrochemical Company (HAPCO) gradiće rafinerijski kompleks za preradu od 300.000 barela dnevno, koji će godišnje proizvoditi 1,65 miliona tona etilena i dva miliona tona paraksilena, saopštila je saudijska kompanija.

Očekuje se da će projekat koštati 83,7 milijardi juana (12,2 milijarde dolara), rekla je partnerska grupa Panjin Xicheng Industrial u izjavi za WeChat u nedjelju.

Nešto više od polovine udjela u novom kompleksu imat će kineski proizvođač vojne opreme NORINCO Group, Aramco 30 posto i Panjin Xincheng 19 posto.

Izgradnja kompleksa će početi u drugom tromjesečju nakon što se obezbijede potrebna administrativna odobrenja za projekat, rekao je Aramco. Očekuje se da će fabrika biti u potpunosti operativna do 2026. godine, dodaje se.

Aramco će u kompleks isporučivati ​​do 210.000 barela sirove nafte dnevno.

Izvor: hina