Investicije

Podravka krenula u najveću investiciju u svojoj istoriji


Započela je izgradnja novog Podravkinog logističko-distributivnog centra (LDC) u poslovnoj zoni Danica u Koprivnici. Riječ je o najvećoj investiciji u okviru poslovne strategije Grupe Podravka do 2025. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 48 miliona eura, a radit će se na površini od 26.000 m2.

– Na površini od tri nogometna igrališta gradimo logističko-distributivni centar. Riječ je o najvećoj planiranoj investiciji u sklopu investicijskog ciklusa Grupe Podravka koji je započeo sredinom 2021. godine. Realizacijom investicije podići ćemo razinu korisničke usluge na još višu razinu, a rad logistike a skladišnim radnicima znatno olakšati. Izuzetno je važno da značajno smanjimo potrebu za unutarnjim transportom i time doprinesemo smanjenju emisije CO2. Skladišne ​​lokacije u Koprivnici i okolici sada će biti spojene u jednu, rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Početkom radova na izgradnji LDC-a nastavlja se realizacija projekta optimizacije logističkih procesa koji je nakon detaljnih analiza opskrbnog lanca i utvrđenih mjera za unapređenje navedenih procesa započet sredinom 2021. godine. Završetak radova se očekuju krajem 2024.

– Projekt izgradnje će uključivati ​​potpuno automatizirano visokoregalno skladište, upravnu zgradu i prometnice sa svom potrebnom infrastrukturom. Ukupan kapacitet LDC-a (Logističko-distribucijski centar) bit će gotovo 62 hiljade paletnih mjesta u različitim temperaturnim režimima, au skoroj budućnosti planiramo povezivanje s glavnim izvoznim skladištem koje je udaljeno svega nekoliko metara, rekao je Tomislav. Đuranek, voditelj projekta Podravka.

Odabrana lokacija LDC-a nalazi se u neposrednoj blizini Podravkinih tvornica i omogućuje povezivanje s postojećim izvoznim skladištem.
Realizacijom ovog projekta objedinit će se veliki broj postojećih skladišta za skladištenje gotovih proizvoda, sirovina i ambalaže, koja su smještena na osam različitih lokacija.

Logističko-distributivni centar zadovoljit će očekivane potrebe skladišnog prostora na hrvatskom tržištu u sljedećih deset godina. Po potrebi se u budućnosti može i proširiti, a na krovove će se postaviti solarni kolektori.

Unatoč pritisku na troškove poslovanja zbog iznimnog rasta cijena sirovina, Podravkin investicijski ciklus teče prema planu. Nakon informacijske i energetske obnove i modernizacije poslovnog sjedišta Podravke, ulaganja u poboljšanje uvjeta rada u tvornicama i uvođenja novih proizvodnih linija u tvornicama tijesta Kalnik i Kokteli, puštanja u rad elektrane Sunčane, proširenjem tvornica Juhe i Vegete, Podravka ima u planu još jedno veliko kapitalno ulaganje kojim nastavljaju snažan investicijski ciklus koji je u skladu s usvojenom Strategijom poslovanja do 2025. godine.