Tema u fokusu

Centar za vještačenje Zenit Banja Luka ima 375 registrovanih vještaka iz svih oblasti vještačenja


Centar za vještačenje Zenit Banja Luka osnovan je prije 12 godina. U opsiu djelatnosti je obavljanje poslova vještačenja za potrebe pravosudnih organa, poslovnih banaka, osiguravajućih društava, notarskih kancelarija, raznih državnih organa, organa lokalne zajednice, privrednih društava, ustanova, te građana, a sve u skladu sa pismenim zahtjevima i zakonskim odredbama. Na listi su brzorastućih kompanija, a za Poslovne novine iscrpan, zanimljiv i što je jako važno timski intervju, dali su direktor Centra Dragan Salić, dipl. ecc. te stručna saradnica i urednica časopisa Vještak Milica Đurić, dipl. prav.

Možete li nam, jezikom razumljivim laicima, reći šta je sve u opisu djelatnosti Centra za vještačenje Zenit Banja Luka?

Dragan Salić: “Kao pravno lice sa registrovanom djelatnošću vještačenja, Centar egzistira od 2011. godine i obavlja poslove vještačenja za potrebe pravosudnih organa, poslovnih subjekata, banaka, osiguravajućih društava i ostalih pravnih i fizičkih lica (građana) širom BiH, tj. izvodi DOKAZE vještačenjem.
Najjednostavnije rečeno, Centar za vještačenje i procjenjivanje „ZENIT“ d.o.o. Banja Luka pruža usluge svih vrsta vještačenja i procjenjivanja, od najjednostavnijih do najkomplikovanijih slučajeva, formirajući ekspertne timove vještaka ili određujući vještaka pojedinca za jednostavnije predmete. U tom smislu, pružamo uslugu izrade nalaza sa mišljenjem, procjena i ekspertiza svih oblasti u cilju zadovoljenja potreba od strane fizičkih i pravnih lica na cijelom ekonomskom prostoru BiH, ali i van granica naše zemlje.
Naši vještaci (eksperti) kroz timska i pojedinačna vještačenja obavljaju najsloženija i najkomplikovanija vještačenja koja zahtijevaju visok nivo znanja, stručnost, iskustvo, profesionalnost.
Pored vještačenja u pravosuđu Bosne i Hercegovine, Centar izvodi dokaze u raznim drugim postupcima vještačenja, kao što su: poslovne banke, osiguravajuća društva, notarske kancelarije, razni državni organa i lokalne zajednice, privredna društva, ustanove i na kraju građani, a sve u skladu sa pismenim rješenjima sudova, naredbama tužilaštava i pismenim zahtjevima fizičkih i ostalih pravnih lica.”

Direktor Centra Dragan Salić, dipl. ecc.

Koje vrste vještačenja pruža Centar?

Dragan Salić: “Kao pravno lice, Centar obavlja djelatnosti vještačenja iz svih zakonom propisanih oblasti, a to su: ekonomske, poljoprivredne, saobraćajne, građevinsko-arhitektonske, mašinske, geodetske, hemijsko-tehnološke, elektrotehničke, zaštite na radu, rudarsko-geološke, grafičko-grafoskopske, medicinske, farmaceutske, stomatološke, veterinarske, psihološko-pedagoške, meteorološke, protivpožarne zaštite, deminiranje, balističko-mehanoskopske (vojne struke), muzičke, procjena enterijera-umjetnina-slika-kulturno-istorijskog naslijeđa, procjena intelektualne svojine, žigova, patenata, plemenitih metala (zlata, srebra) i sličnih oblasti.
Kao nova oblast vještačenja na našim prostorima, za kojom postoji sve veća potreba i tražnja, pojavljuje se oblast autorskih i srodnih prava. S obzirom da živimo u vremenu informacionih tehnologija i društvenih mreža, u narednom periodu očekujemo veliki broj vještačenja iz oblasti autorskih i srodnih prava, tj. predmeta koji se tiču povrede autorskog i srodnih prava.”

Forenzika, kriminalistika, ali i patenti

Za kojom vrstom vještačenja vlada najveća potražnja i koliko se to mijenjalo kroz godine?

Dragan Salić: “Iza nas je veliki broj urađenih ekspertiza, procjena i nalaza sa mišljenjem iz oblasti ekonomije, građevinsko-arhitektonske, mašinske, saobraćajne, medicinske oblasti (svih specijalnosti), hemijsko-tehnološke, elektro-tehničke struke. U posljednje vrijeme imali smo dosta predmeta u vezi procjene metala (zlata, srebra, satova) i slično.

Milica Đurić: “Trenutno nam se ukazala velika potreba i mogućnost pružanja usluga vještačenja iz oblasti autorskih i srodnih prava (povreda autorskih prava, patent, žig…).”

Stručna saradnica i urednica časopisa Vještak Milica Đurić, dipl. prav.


Koji Vam je bio najzahtjevniji/najkompliciraniji, a koji najzanimljiviji slučaj?

Dragan Salić: “Jedan od najzahtjevnijih predmeta bio je predmet „Memić“ u Sarajevu. Šira javnost upoznata je s ovim predmetom i složenošću sudskih procesa. Zatim su tu i veoma složeni predmeti „Limometal“ kod Općinskog suda u Cazinu, predmet „Buško jezero“ kod Općinskog suda u Livnu, zahtjevno geodetsko-šumarsko vještačenje povodom utvrđivanja graničnih parcela kod Osnovnog suda u Kotor-Varoši, „Koksna industrija“ Općinski sud u Tuzli, „MH ERS Trebinje“ a.d. Trebinje vs SB Soft d.o.o. Beograd“ kod Suda BiH. Izradili smo i nalaz i mišljenje u složenom postupku Arbitraže pri Privrednoj komori Republike Srpske. Zanimljivih predmeta ima zaista mnogo tj. svaki novi predmet za nas predstavlja novi izazov, primjena teorijskih rješenja na složene predmete u praksi zaista nije jednostavna i zahtijeva mnogo uloženog rada, truda, stručnosti i profesionalnosti naših vještaka. Naročito su nam zanimljivi novi zahtjevi iz oblasti forenzike, kriminalistike i informatike.

Postoji li oblast za koju ne prihvatate vještačenja?

Dragan Salić: “S obzirom na to da imamo preko 375 registrovanih vještaka iz svih mogućih oblasti vještačenja i da formiramo ekspertne timove od najstručnijih vještaka iz pripadajućih oblasti, ne postoji predmet kome ne bismo mogli odgovoriti u zadovoljavajućoj mjeri. U skladu s tim, ne postoji oblast koju ne bismo mogli vještačiti.”

Uzbudljivo, intrigantno i korisno

Radite vještačenja i za pravosudne organe, ali i za pojedince i institucije – od banaka, preko kompanija do običnih građana. Reklo bi se da radite uzbudljiv posao. Je li zaista tako?

Milica Đurić: “Možemo istaći veliki broj zahtjeva za vještačenje i to kako od pravosudnih institucija, tako i od poslovnih subjekata, banaka, osiguravajućih društava, kompanija, pa do pojedinaca kao fizičkih lica. Svaki predmet vještačenja je specifičan po individualnim karakteristikama, kroz svaki od predmeta upoznajemo nove ljude, način funkcionisanja određenih poslovnih subjekata, upoznajemo rad određenih mašina i alata, što ukazuje na to koliko je ovaj posao uzbudljiv, intrigantan i opšte koristan, širimo saznanja iz raznih oblasti, a sve je to korisno i u našem svakodnevnom životu.”

Možete li nam ukratko opisati kako traje proces angažiranja Vaše firme na određenom poslu kao vještaka?

Milica Đurić: “Ukoliko je u pitanju angažovanje vještaka od strane suda, u zavisnosti da li se radi o krivičnom, parničnom ili upravnom predmetu, sud u Rješenju povjerava vještačenje Centru. Ukoliko je Centar angažovan od strane Tužilaštva, u naredbi za vještačenje se precizno definiše obim i zadatak vještačenja.
Ukoliko je Centar pozvan od strane fizičkih i pravnih lica, imamo ustaljenu praksu da nam naručilac pošalje pismeni zahtjev za vještačenje u kojem se precizira obim i zadatak sa detaljnim obrazloženjem šta je problematika vještačenja.
Kada se zaprimi zahtjev, rješenje ili naredba, Stručna komisija sastavljena od stalno zaposlenih u Centru detaljnim čitanjem i dugogodišnjim iskustvom određuje koji od registrovanih vještaka najbolje može dati odgovor na traženo vještačenje i u zavisnosti od komplikovanosti predmeta određuje vještaka pojedinca ili ekspertni tim vještaka za multidisciplinarna vještačenja, primjenom stručne metodologije, standarda vještačenja i propisanih procedura.”

Na koji se način angažiraju stručnjaci za određene oblasti?

Milica Đurić: “Vodeći se time šta je zadatak i obim vještačenja, koja oblast vještačenja je u pitanju, da li je potrebno angažovati jednog vještaka ili za složenija vještačenja ekspertni tim vještaka iz više različitih oblasti, kako bi se u potpunosti odgovorilo zadatku vještačenja. Sa spiska angažovanih vještaka zaposleni u Centru, na osnovu dugogodišnjeg iskustva i tumačenja zadatka vještačenja, pozivaju vještaka koji po stručnoj spremnosti, profesionalnosti i iskustvu može dati najbolje rješenje konkretnog zadatka vještačenja. Nadalje, stručna komisija sastavlja i izdaje nalog vještacima, u kojem precizira obim i zadatak vještačenja i krajnji rok izrade nalaza sa mišljenjem, a sve u skladu sa definisanim zadacima iz dostavljenih rješenja sudova, naredbi tužilaštava ili pismenih zahtjeva fizičkih i pravnih lica.

Ugled u zemlji i inostranstvu

Vaša je firma na listi brzorastućih. Kako uspijevate u tome u ovim, prilično izazovnim vremenima?

Dragan Salić: “Radom i posvećenošću ovom poslu zadobili smo opravdano povjerenje i angažovani smo u velikom broju predmeta kod organa pravosuđa, poslovnih kompanija i fizičkih lica širom Bosne i Hercegovine, ali nerijetko i van granica naše države, obavljajući poslove vještačenja i procjenjivanja u jednostavnijim do najkomplikovanijim predmetima.
Svoje poslove završavamo uredno, na vrijeme i u skladu sa propisanim zakonskim procedurama, a zadovoljni korisnici naših usluga su najbolji pokazatelj pouzdanosti, sigurnosti i dobrog poslovanja naše firme.
Okupljamo veliki broj iskusnih stručnjaka, iz svih oblasti vještačenja, na jednom mjestu. Svakodnevna razmjena mišljenja i informacija između članova Centra doprinosi efikasnijem i produktivnijem radu Centra.
Predanost, profesionalnost, stručnost, nezavisnost i maksimalna posvećenost očekuju se od svakog vještaka – člana Centra prilikom obavljanja definisanih zadataka, a za svoj rad saradnici Centra su maksimalno motivirani redovnim izmirivanjem pripadajućih i propisanih nagrada. Sve to doprinosi dobroj saradnji i međuljudskim odnosima koji vladaju u Centru, a što javnost i prepoznaje. Istina, postoje situacije kada sudovi kasne sa donošenjem rješenja o uplati nužnih troškova za izvršeno vještačenje. Tada Centar, da bi omogućio pouzdanost i likvidnost poslovanja, poseže za kreditnim zaduženjima, kako bi se sve obaveze na vrijeme izmirile.”

Nerijetko Vas angažiraju i stranci, uživate ugled i izvan granica naše zemlje…

Dragan Salić: “Tako je. Često imamo upite za vještačenje i u susjednim zemljama, prije svega mislim na Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. U navedenim zemljama radili smo nekoliko veoma složenih i kompleksnih vještačenja, od kojih bismo pomenuli predmetno vještačenje u Kolašinu, po Naredbi Okružnog javnog tužilaštva Crne Gore.”

Važnost časopisa Vještak

U našoj zemlji praktično nemate konkurenciju. Je li to uvijek dobro?

Milica Đurić: “Zdrava konkurencija je uvijek dobro došla, međutim kao pravno lice registrovano za sve oblasti vještačenja, što je zaista rijetka pojava, pružamo mogućnost da odgovorimo u potpunosti baš svakom zadatku iz oblasti vještačenja i procjenjivanja, zbog čega smo i angažovani i traženi u velikom broju predmeta, ne samo u BiH, nego i zemljama u okruženju.”

Izdavač ste naučno–stručnog časopisa „VJEŠTAK“. Recite nam nešto više o nastanku časopisa? Kome je namijenjen?

Milica Đurić: “Do ideje za publikaciju časopisa došli smo kroz poslove vještačenja, ukazala se potreba da na neki način pokušamo spojiti teorijska znanja i praktična iskustva te na taj način pronaći adekvatna rješenja problema koji se pojavljuju u praksi. “ČASOPIS VJEŠTAK” je upisan u registar Javnih glasila Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i predstavlja naučno–stručni časopis iz oblasti teorije i prakse vještačenja na području cijele Bosne i Hercegovine, koji je do sada objedinio i prikazao mnoga stručna mišljenja te razriješio sporne činjenice i dao brojna i kvalitetna rješenja u oblasti vještačenja. Časopis egzistira od 2014. godine i iz godine u godinu plijeni pažnju sve većeg broja čitalaca.
Namijenjen je pravnicima, studentima pravnih fakulteta, vještacima, zaposlenima u pravosuđu, zaposlenima u poslovnim kompanijama, bankama i osiguravajućim društvima, kao i širem spektru javnosti koja je zainteresovana i želi se informisati o pitanjima iz oblasti vještačenja i procjenjivanja.
S ponosom ističemo da je časopis „Vještak“ u vidu stručne literature kao takav jedini opstao na teritoriji bivše Jugoslavije i za relativno kratko vrijeme pronašao put do šire stručne i naučne javnosti, što uredništvu daje snažan motiv za dalji rad.