Tržišta

Darko Šljivar i Vera Vujičić preuzeli gradišku Veletrgovinu


Darko Šljivar i Vera Vujičić ovladali su gradiškom Veletrgovinom nakon što su stekli akcije ovog preduzeća kupovinom na Banjalučkoj berzi, izvještava Indikator.ba.

Darko Šljivar, poznat kao jedan od akcionara preduzeća Bitminer Factory koje je u kripto sporu sa UniCredit Bankom Banja Luka “teškom” 256 miliona KM, kontroliše 29,5 posto akcija u Veletrgovini, a Vujučićeva, koja je takođe prirednik iz Gradiške, stekla je 26,4 posto akcija.

Poslovi akcijama Veletrgovine realizovani su na Banjalučkoj berzi 24. marta kada je obavljena kupovina u vrijednosti 1.483.953,50 KM (cijena 0,50 KM po akciji) i 27. marta, kada je trgovina bila u vrijednosti 235.042,28 KM (cijena 0,44 KM po akciji).

Akcije su prodali Danilo Keserović, koji je posjedovao 18,7 posto, potom Fond za restituciju i PREF koji su imali ukupno 8,87 posto, te Meridian Banja Luka i investicioni fondovi.

Veletrgovina je bila na spisku 58 preduzeća u kojima su Investiciono-razvojna banka i DUF PREF nedavno ponudili na prodaju putem berze manjinske udjele i pakete akcija. PREF i Fond za restituciju bili su sudionici druge navedene transakcije dionicama Veletrgovine koja je obavljena 27. marta kada su prodali svoje udjele.

Veletrgovina je po veličini malo preduzeće sa skromnim prihodima koji su u prošloj godini iznosili nešto više od 180 hiljada KM. Međutim, posjeduje građevinske objekte u neto vrijednosti 3,5 miliona KM i ukupnu bilansnu aktivu veću od šest miliona KM.

Darko Šljivar je sa italijanskim partnerima suvlasnik preduzeća Bitminer Factory te povezanog preduzeća za proizvodnju električne energije Sette Energy d.o.o Gradiška.

Vera Vujičić vlasnik je restorana Ruža-Bar u Gradišci.