Novosti

Poslodavci u EU će biti zakonski obavezni da objave raspon plata u oglasima za posao 


Poslodavci će biti zakonski obavezni da objave raspon plata u oglasima za posao kao dio napora da se smanji razlika u platama među spolovima. 

Mnogi poslodavci trenutno izbjegavaju da navode stope plata za poslove i umjesto toga koriste izraze kao što su “ovisno o iskustvu” ili “konkurentna plata”, izvještava Business Post . Nije novo da su žene plaćene manje od svojih muških kolega za istu poziciju, pa će nova pravila transparentnosti Evropske unije pokušati eliminirati rodnu razliku u platama.

Dogovor o novim pravilima postignut je između Evropskog parlamenta i Vijeća o Direktivi o mjerama transparentnosti plata još u decembru 2022., a inicijativa je bila važan element političkih smjernica predsjednice Ursule von der Leyen, navodi Evropska komisija.

“Krajnje je vrijeme da i žene i muškarci budu osnaženi da traže svoja prava. Sve radnike i one koji traže posao želimo osnažiti za traženje poštene plate i upoznavanje i traženje svojih prava. To je i razlog zašto poslodavci moraju postati transparentniji u pogledu svojih politika plata. Nema više dvostrukih standarda, nema više izgovora”, rekla je potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, Vera Jourová, piše Womeninadria.com