Novosti

Održan izbor najuspješnijih kompanija u Republici Srpskoj za 2022. godinu


Rudnik i Termoelektrana (RiTE) “Stanari” proglašeno je za najuspješnije veliko privredno društvo u Republici Srpskoj u okviru tradicionalne manifestacije Privredne komore Srpske “Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2022. godinu”.

Drugo mjesto pripalo je kompaniji “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, treće preduzeću “Nora plast” Banjaluka.

Priznanja je predstavnicima ovih preduzeća uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U kategoriji srednjih privrednih društva, najuspješnije preduzeće u Republici Srpskoj u 2022. godini je “Megadrvo” iz Bijeljine, na drugom mjestu je “Bosnamontaža” iz Prijedora, a na trećem “Metaltehnologija” Derventa.

Za najuspješnija mala proizvodna privredna društva u Republici Srpskoj za 2022. godinu proglašena su “Refleks” iz Gradiške, “Trejd sistem” iz Rudog, “Kapital soft” iz Trebinja, “Bas metal” iz Ugljevika i “Antena net” iz Teslića.

Priznanja je predstavnicima ovih preduzeća uručio predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

U kategoriji za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćih proizvoda priznanja su uručena farmi “Nana kas” – za polutvrdi, polumasni, zreli sir od kozijeg mlijeka, podrumima “Anđelić” iz Trebinja za sortu vina žilavka, a “Mikroelektronici” iz Banjaluke za pametna brojila.

Priznanja su u ovoj kategoriji pripala i “Vendomu” iz Laktaša za inovatni sistem za odlaganje otpada, te preduzeću “Bavariamed” iz Banjaluke za elektronski podesivu stolicu za preglede i intervencije (medielle).

Za unapređenje dualnog organizovanog obrazovanja priznanje je dobilo preduzeće “Kolektor” iz Laktaša, dok je posebno priznanje za najveći plasman kredita u privredu dodijeljeno “Novoj banci” iz Banjaluke.

Priznanje je dodijeljeno i gradu Trebinje – za najvišu ocjenu ispunjenosti kriterijuma u okviru BFC programa, dok je priznanje za uspješnu primjenu digitalizacije poslovnih i proizvodnih preduzeća dodijeljeno firmi “Male elektrik drajvs” (Mahle electric drives) iz Laktaša.Priznanje za doprinos privrednom razvoju nerazvijenih opština dodijeljeno je preduzeću “Bukom prom” iz Vlasenice, dok je posebno priznanje za broj putnika ostvaren u prošloj godini pripalo “Aerodromima Republike Srpske”.

Posebna priznanja za unapređenje turističke ponude Republike Srpske dodijeljena su hotelima “Bijele Vode” Kozara, “Vidikovac” Zvornik i “Terme Ozren” Petrovo.

Priznanja su uručena i predstavnicima preduzeća koja su u prošloj godini realizovala značajne investicije i zaposlila nove radnike – “Alumini” u Zvorniku, preduzeću “Pass” u Bijeljini i “Škrebić kompani” iz Teslića.

Zvornička “Alumina” proglašena je i za najuspješnijeg izvoznika u 2022. godini.

Za doprinos razvoju korporativne društvene odgovornosti priznanja su uručena predstavnicima preduzećim “M:tel” i “Prointer itss” iz Banjaluke.

Priznanje je uručeno predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, za kojeg se navodi da je svojim nesebičnim radom i djelovanjem uticao na stvaranje Privredne komore Republike Srpske i podržavao njen rad kroz proteklih 30 godina.

Srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željki Cvijanović uručeno je priznanje za dugogodišnju podršku radu Privredne komore Republike Srpske u proteklom periodu jer je svojim zalaganjem na najznačajnijim funkcijama doprinijela unapređenju odnosa Srpske sa privredama u regionu.

Priznanja za razvoj Privredne komore Republike Srpske uručena su nekadašnjem direktoru Dragici Ristić, prvom predsjedniku Privredne komore Božidaru Antiću, zatim Borku Đuriću, te posthumno Nedeljku Suziću i Mladenu Mićiću.