Tema u fokusu

Anes Hrnjić: Ekonomska olimpijada je od strateškog značaja za bh. omladinu


Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu kao lider u sektoru visokog obrazovanja i jedini međunarodno akreditovani fakultet u domenu ekonomije i biznisa od eminentnih američkih i evropskih akreditacijskih tijela, prepoznaje u potpunosti važnost ekonomske i finansijske pismenosti stanovništva.

Stoga je postao partner jedinstvenog projekta u BiH, treće po redu Ekonomske olimpijade, koju organizuje u saradnji sa NGO Liberalni forum – Pokret za slobodno društvo.

Ekonomska olimpijada je međunarodno takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija namijenjeno evropskim srednjoškolcima, a od 2021. godine BiH uzima aktivno učešće u ovom takmičenju.

Prema riječima Anesa Hrnjića, višeg asistenta na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pripreme za prvi krug takmičenja Ekonomske olimpijade u BiH započele su 29. marta.

“Raduje nas što Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu na ovaj način želi da približi rad fakulteta budućim studentima, da im pruži priliku da slušaju predavanja vrhunskih predavača, i da ih pripremi za međunarodno takmičenje, koje se ove godine održava u Bratislavi, Slovačka”, kaže Hrnjić.

Kakav je, prema Vašem mišljenju, značaj Ekonomske olimpijade u BiH i koje su njene prednosti za bh. omladinu?

“Smatram da je projekt Ekonomska olimpijada od strateškog značaja za bh. omladinu, jer tretira problematiku ekonomske i finansijske pismenosti. Pomoći će mladima da uspješno savladaju osnovna znanja koja će im omogućiti bolje upravljanje novcem kroz život i to kroz predavanja koja organizuje Ekonomski faklultet Univerziteta u Sarajevu.
Obrazovanje u ovoj oblasti bi trebalo započeti u što ranijoj dobi, te sam stoga jako sretan da smo sklopili partnerstvo sa Liberalnim formuom i da ćemo zajedničkim naporima nastojati poboljšati stanje u ovoj oblasti. Projekt Ekonomske olimpijade je osmišljen u formi međunarodnog takmičenja za učenike srednjih škola.
Ekonomska i finansijska pismenost predstavlja kombinaciju opće informiranosti, te znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje optimalnih ekonomskih i finansijskih odluka koje rezultiraju individualnoj dobrobiti. Pojednostavljeno rečeno, to je elementarno ekonomsko i finansijsko znanje, koje nam je potrebno za funkcionisanje u današnjem društvu. Što smo ekonomski i finansijski pismeniji, ‘pametniji’ smo potrošači koji donose ispravne odluke.”


Imenovani ste za koordinatora ovog projekta ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Možete li dati ocjenu kakvo je stanje ekonomske i finansijske pismenosti bh. omladne?

“Želio bih naglasiti da pitanje ekonomske i finansijske (ne)pismenosti nije isključivo problem pojedinca. Loše odluke, neodgovoran odnos prema novcu, neinformiranost i pretjerano zaduživanje može dovesti i do socijalnih problema, usporavanja cjelokupnog ekonomskog i finansijskog sistema, a posljednično i do nedostatnog privrednog razvoja. Kako bi se stanje države poboljšalo na ekonomskom i finansijskom planu, ključno je raditi na opismenjavanju stanovništva, naročito omladne, u ovim oblastima.
Iako Bosna i Hercegovina ima zadovoljavajući nivo učešća populacije u osnovnom i srednjem obrazovanju, podaci sa PISA-a testiranja otkrivaju da su prosječni ishodi učenja i dalje niži nego u zemljama EU i veliki udio učenika napušta školu bez savladavanja osnovnih kompetencija, uključujući elementarna znanja u oblastima ekonomije i finansija. Štaviše, decentralizovana struktura upravljanja obrazovanjem u zemlji i ograničena saradnja među različitim nivoima vlasti i drugim partnerima stvara značajne izazove za postavljanje strateških ciljeva, koherentnost politike i osiguranje efektivnog pružanja savremenog obrazovanja.”

U kolikoj mjeri je, prema Vašem mišljenju, predmet ekonomska i finansijska pismenost našao svoje mjesto u bh. udžbenicima?

“Ekonomska i finansijska pismenost ovisi o širokom spektru faktora, ali obrazovanje je ključno. Kroz osnovnu i srednju školu učenici prođu zavidnu količinu gradiva, no formalno obrazovanje u oblastima ekonomije i finansija još uvijek nije pronašlo svoje mjesto u školskim udžbenicima. Moramo biti svjesni da vođenje ličnog budžeta i praćenje vlastite potrošnje predstavlja prvi korak do stabilne finansijske situacije, bez dugovanja svakog pojednica, te je obrazovanje u ovoj oblasti zaista važno. Mladi koji svoje obrazovanje ne odluče nastaviti u području ekonomije i biznisa, izlaze na tržište rada ne znajući značenje osnovnih ekonomskih i finansijskih pojmova poput vrste ličnih transakcijskih računa, osnova poreznog sistema ili razlike između bruto i netto plate.”

Kakva je generalna slika stanja ekonomske i finansijske pismenosti stanovništva u BiH?

“Ekonomska i finansijska pismenost povezana je sa ekonomskim razvojem zemlje. S obzirom na to da nismo napravili značajniji iskorak u ekonomskom razvoju posljednju deceniju, mogu istaći da je to posljedica neadekvatno osmišljenih ekonomskih politika i ekonomske reforme (agende) općenito. Stoga je od ogromne važnosti da obrazujemo generacije mlađih građana, koji će kvalitetnim obrazovanjem u oblastima ekonomije i finansija moći donositi kvalitetne potrošačke odluke, ali i djelovati korektivno na buduće vlasti i politike koje će tretirati ovu temu.
Neinformisan i neobrazovan pojedinac je poslušni pratilac, a ono što nama doista nedostaje je kritičko promišljanje i dugoročna perspektiva planiranja. Zadovoljstvo mi je da će Ekonomski fakultet u Sarajevu, kao društveno odgovorna organizacija, dati svoj doprinos u ekonomskom i finansijskom opismenjavanju velikog broja mladih ljudi koji učestvuju na projektu Ekonomska olimpijada.”

Možete li navesti još neke značajne projekte koje realizira Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu u oblasti društvene odgovornosti u 2023. godini?

“Ekonomski fakultet u Sarajevu je institucija koja je posvećena unapređenju kvaliteta obrazovnog sistema, a postizanje međunarodnih akreditacija omogućilo nam je višestruke koristi kako u kontekstu kvaliteta naših akademskih programa, tako i za studente i nastavnike u kontekstu međunarodne prepoznatljivosti i priznavanja. Mi aktivno djelujemo na povezivanju ciljnih skupina kroz saradnju sa nevladinim i međunarodnim organizacijama, te uključivanje u društvene aktivnosti i projekte društvene odgovornosti. Osim Ekonomske olimpijade, mi realiziramo i niz drugih aktivnosti i projekata kao što su Ekonomski forum BiH, Sarajevo Innovation Summit, CEO konferencija, ICES međunarodna naučna konrerencija itd.”