Novosti

VTKBiH – Do 20. aprila dostaviti prijedloge za suspenziju carinskih stopa


Vanjskotrgovinska komora BiH, u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske i Privrednom komorom Federacije BiH, od danas započinje proces prikupljanja prijedloga za dopune “Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2024“.

– Ukoliko za potrebe vlastite proizvodnje iz trećih zemalja (zemalja s kojima BiH nema potpisane trgovinske sporazume) kompanije uvoze određenu sirovinu (materijal koji ulazi u supstancu finalnog proizvoda) ili repromaterijal (osnovni materijal od kojeg se pravi proizvod), a da istovremeno u BiH ne postoji proizvodnja takve sirovine/materijala, onda je moguće da se na taj proizvod odobri totalna suspenzija ili određeno smanjenje carinske stope – navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

VTKBiH poziva privredne subjekte da do 20. aprila ove godine dostave prijedloge tarifnih brojeva sirovina i materijala koje koriste u procesu vlastite proizvodnje, a koje se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Prijedlozi tarifnih brojeva, kako napominju, treba da se odnose na tarifne brojeve koji nisu već uvršteni na postojeću odluku.

– Molimo kompanije da ne dostavljaju prijedloge koji se tiču tarifnih oznaka koje su već obuhvaćene odlukom budući da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prethodnom periodu već direktno kontakiralo kompanije koje su korisnice povlastica po osnovu tarifnih oznaka u postojećoj odluci – navode iz VTKBiH.