Tema u fokusu

Bato-Petrol iz Doboja ostvario lani prihod jednak zbiru 10 prethodnih godina


Bato-Petrol d.o.o. Doboj sa dugogodišnjom tradicijom u prometovanju naftom i naftnim derivatima okončao je 2022. godinu prihodom koji je u zbiru ravan desetogodišnjem poslovanju iz prethodnog perioda i proširio mrežu kupaca na cijelu BiH.

Preduzeće je osnovano 1997. godine sa osnovnom djelatosti trgovina naftom i naftnim derivatima, a kako se posao razvijao postepeno su se počeli baviti i pružanjem usluga u oblasti niskogradnje, trgovinom na veliko i na malo, kao i ugostiteljstvom.

Danas, u vlasništvu imaju deset poslovnih jedinica u kojima radi oko 50 uposlenih, uglavnom mladih ljudi posvećenih svom poslu, koji svojim stalnim zalaganjem i usavršavanjem značajno doprinose razvoju preduzeća.
U razgovoru za Poslovne novine Drago Tatić, zamjenik direktora ove firme kaže da ono čime se ponose jeste upravo tim uposlenih koji čini preduzeće.

 Drago Tatić, zamjenik direktora 

U portfoliju više od 500 klijenata iz BiH

“Za sve ove godine prepoznati smo kao pouzdan partner od velikog broja naših građana, domaćih i stranih preduzeća, na šta smo ponosni. Trenutno u našem portofoliju je više od 500 različitih pravnih lica sa cijele teritorije BiH. Zbog toga osjećamo veliku odgovornost da i u narednom periodu zadržimo visok nivo kvaliteta, ponude i usluga po pristupačnim cijenama u našim objektima, kao i prema veleprodajnim kupcima”, istaknuo je Tatić.

A u kolikoj mjeri je ova kompanija uspješna, pokazuju i podaci o njihovom poslovanju, naročito u 2022. godini, kada su ostvarili rekordne poslovne rezultate.

Ostvarili prihod od 78 miliona KM u 2022.

“Naime, Bato-Petrol je 2022. godinu okončao prihodom koji je u zbiru ravan desetogodišnjem poslovanju iz prethodnog perioda. Ukupan prihod ostvaren u 2022. iznosio je 78 miliona KM, što predstavlja rast od 302% u odnosu na prihod od 19,4 miliona KM ostvaren u 2021. Također, ostvarena dobiti u 2022. iznosila je 1,3 miliona KM i za 300 posto je veća u odnosu na dobit od 325.222 KM ostvarenu u 2021. godini”, tvrdi Tatić.

U sastavu Bato-Petrol d.o.o. Doboj danas je deset poslovnih jedinica, od kojih su tri objekta u užem dijelu grada Doboj, objekti u Modrići i Tesliću.

Otvaranje novoobnovljene pumpe u aprilu

Novi vlasnik Bato-Petrol d.o.o., Drago Tatić preuzeo je upravljanje firmom 2019. godine od svog oca Žarka i napravio zaokret u načinu poslovanja, poslovnim procesima i procesima rada unutar firme i poslovnih jedinica.

”Sve to rezultiralo je izgradnjom i kupovinom novih poslovnih jedinica, odnosno, kupili smo i potpuno adaptirali jednu, a iz temelja izgradili dvije benzinske pumpne stanice u periodu od 2020 do 2022 godine. Trenutno realizujemo investiciju u obnavljanje benzinske pumpne stanice u sjedištu preduzeća i očekujemo da će biti okončana polovinom aprila”, kaže Tatić.

Maloprodajni objekti u Modrići i Tesliću

S obzirom na to da u vlasništvu imaju deset poslovnih jedinica, kako dalje navodi Tatić, ulaganja u objekte nikada ne prestaju, a sve sa ciljem dodatnog unapređenja ponude i kvaliteta usluge.

“Sa našim maloprodajnim objektima izašli smo na tržište opština Teslić i Modriča, te proširili mrežu kupaca na teritoriju cijele Bosni i Hercegovine”, naglasio je Tatić.

Stekli su veliki broj zadovoljnih kupaca, bilo da je riječ o velikim sistemima poput rudnika velikih javnih preduzeća, Željeznica RS ili benzinskih pumpnih stanica, do prevozničkih preduzeća.

“Osnovi razlozi za uspon i rast društva je naša posvećenost, marljivost, istrajnost, čestit i pošten pristup svemu u toku procesa rada. To jeste ono što karakteriše najveći dio naših uposlenika, bez obzira na poziciju na kojoj su zaposleni i po tome se izdvajamo od konkurencije”, tvrdi Tatić.

Kako dalje navodi ciljeve koje sebi postavljaju na početku svake poslovne godine, obično prevaziđu već u prvih šest mjeseci.

“Razlozi za to ne leže samo u našoj skromnosti prilikom planiranja, nego i u tome što nas svakodnevno sve veći broj drugih pravnih i fizičkih lica prepoznaje kao pouzdanog partnera”, rekao je Tatić.