Tržišta

Ekonomist koji je predvidio krizu 2008. iznosi nove zabrinjavajuće prognoze


Bivši glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Raghuram Rajan, koji je predvidio globalnu finansijsku krizu prije više od deset godina (2008.), upozorio je da će bankarski sistem krenuti prema još većim previranjima nakon spašavanja Silicon Valley Bank i Credit Suissea.

Rajan, koji je također bio guverner Reserve Bank of India, kaže da je desetljeće jeftinog novca i poplava likvidnosti iz središnjih banaka izazvalo „ovisnost“ i krhkost unutar finansijskog sistema dok istodobno odlučujući faktori pooštravaju politiku, prenosi Bloomberg

Nadam se najboljem, ali očekujem da bi moglo biti još toga, dijelom zato što je nešto od onoga što smo vidjeli bilo neočekivano – rekao je Rajan u intervjuu u Glasgowu, te dodao: “Postoji zabrinutost da jeftin i lako dostupan novac i visoka likvidnost tokom dugog razdoblja stvara perverzne poticaje i perverzne strukture koje postaju krhke kada sve preokrenete”.

Njegovi komentari u skladu su s upozorenjima da su problemi u SVB-u i Credit Suisseu pokazatelji dubljih temeljnih problema u financijskom sistemu.

Dok je bio glavni ekonomist MMF-a 2005. godine, Rajan je iznio dalekovidno upozorenje o bankarskom sektoru uoči globalne financijske krize, koje je nagnalo bivšeg američkog ministra finansija Larryja Summersa da ga nazove “ekscentrikom”. Rajan je danas profesor u poslovnoj školi Univerziteta Chicago, a dobio je i priznanja za svoje upravljanje indijskom privredom dok je bio na čelu središnje nacionalne banke od 2013. do 2016. godine.

Sistem postao ovisan

Dionice banaka pale su nakon krize u SVB-u i Credit Suisseu, ali su središnje banke nastavile s pooštravanjem politike kako bi obuzdale inflaciju. Rajan je rekao da nacionalne banke brzo mijenjaju krajnje popustljivo stajalište zauzeto u desetljeću nakon financijske krize.

Taj osjećaj da su učinci prelijevanja monetarne politike golemi promakao nam je tokom posljednjih godina – rekao je Rajan i dodao da su komercijalne banke osjetljive na stezanje remena nakon što su središnje banke ” preplavile sistem likvidnošću”.

Učinili smo da sistem postane ovisan jer smo ga preplavili likvidnom imovinom s niskim prinosom, a banke nisu znale što bi s time. Morale su pronaći načine da zarade na tome i to ih čini osjetljivima na povlačenje likvidnosti – zaključuje Rajan.