Tema u fokusu

Soz Unitas p.o. Sarajevo: 10 godina u službi afirmacije omladine u BiH


Studentsko-omladinska zadruga Soz Unitas p.o. Sarajevo u ovoj godini obilježava izuzetan jubilej, 10 godina uspješnog rada, tokom kojih su marljivo gradili ovaj brend i pomogli hiljadama mladih ljudi, da obezbjede egzistenciju i nađu zaposlenje u BiH.

Osnovana je na inicijativu entuzijasta, studenata medicine i stomatologije 2013. godine, kako bi poboljšali položaj studentsko-omladinske populacije i zaštitili njihova prava i interese izvan okvira formalnog obrazovanja.

Prema riječima Amre Trako Jugović, HR menadžera Soz Unitas p.o. Sarajevo, jubilej je prožet odgovornim i predanim radom njihovog kolektiva tokom svih deset godina.

“To ujedno predstavlja i glavnu referencu Soz Unitas, koja je opredijelila naše poslovne partnere, velike internacionalne kompanije i poznate svjetske brendove da upravo nama ukažu povjerenje. Radi se o kompanijama koje u svojim programskim ciljevima imaju jasan fokus i opredjeljenost prema mladima, što je važna i rekla bih, vizionarska strategija u smislu njihovog doprinosa razvoju BiH”, istaknula je Trako Jugović.

Koje su najvažnije odlike poslovanja Soz Unitas danas?

“Danas Soz UNITAS ima vrlo vrijedan tim od 8 uposlenih menadžera, te Skupštinu društva koja broji blizu 10.000 članova studenata i đaka sa područja cijele BiH. Svoje aktivnosti implementiramo kroz niz programskih ciljeva kao što su: Afirmacija mladih kroz njihov angažman u društvu i aktivna promocija interesa studenata i omladine; Razmjena stručnih iskustava sa studentima iz okruženja i EU; Neformalno obrazovanje mladih; Prvo radno iskustvo u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama; Aktivnosti na uključivanju mladih u projekte iz realnog sektora; Edukacija mladih kroz neposrednu komunikaciju sa poslodavcima i njihovo osposobljavanje za sticanje novih znanja za lakše zaposlenje; Poboljšanje socio-ekonomskog statusa studenta i omladine; Promoviranje ideje o važnosti ostanka u BiH i razvoju vlastite države; Pravna i stručna pomoć našem članstvu; Afirmacija prava studentsko-omladinske populacije zagarantiranih ECHR (European Convention on Human Rights) i CRC/CROC/UNCRC ( Convention on the Rights of the Child) itd.

Aida Karaula, Lejla Kruško, Amra Trako Jugović i Azra Hošić

Da li planirate uvođenje nekih novih usluga na tržištu u 2023. godini?

Kada je riječ o novitetetima u smislu naše ponude na tržištu, nudimo uslugu “Inventura” za sve zainteresirane kompanije sa područja BiH, i to u saradnji sa jednom od vodećih internacionalnih kompanija koja se bavi statističkom obradom podataka od 2023.godine. U pitanju su veoma zahtjevni procesi, gdje mi imamo mnogo iskustva koje smo sublimirali u jedinstvenu ponudu, kako bi omogućili efikasniji rad naših poslovnih partnera. Također, po prvi put smo u mogućnosti ponuditi i određene vlastite skladišne kapacitete u smislu poboljšanja pomenute usluge. Inventure možemo obavljati izvan radnog vremena poslovnog subjekta. Svi podaci se obrađuju elektronskim putem, tako da su rezultati dostupni odmah u realnom vremenu po završetku procesa, uz garantiranu potpunu pouzdanost informacija.

Na šta ste najviše ponosni u Unitas-u i po čemu ste prepoznatljivi?

Iz ove pozicije mogu slobodno reći da naš glavni kapital zapravo čine ljudski resursi. Ponosni smo na naše studente i mlade koji su veoma kreativni, talentirani i odgovorni.
Prepoznatljivi smo po tome da studentima i đacima dajemo šansu kako bi se afirmirali u realnom sektoru, stekli radna iskustva, dobre radne navike, pokazali kreativnost, imali šansu za komunikacijom sa poslodavcem, upoznali se sa kolektivnim pristupom realizacije određenih radnih obligacija, obogatili i proširili znanje stečeno u procesu formalnog obrazovanja, ali i “izašli iz mjeseca”, u vremenu inflacije i poskupljenja kada su posebno naglašeni izazovi socio-ekonomske prirode.

U kolikoj mjeri ste unaprijedili sistem registracije i članstva?

Sistem registracije i učlanjenja studenata i đaka smo unaprijedili u par kratkih koraka, putem naše web stranice: www.sozunitas.ba. U tekućoj godini nastojat ćemo proširiti ponudu različitih vrsta poslova, kako bi omladina stekla što više iskustva u raznim granama privrede kroz saradnju sa kompanijama, koje se kroz svoje programske ciljeve solidarišu sa ovom populacijom.
Istakla bih također da Soz Unitas zbog osjetljivosti ove populacije ne vrši obustavu iz članskog doprinosa, te da je kompletna usluga prema našem članstvu besplatna.

Kakva je Vaša poslovna strategija i šta je u fokusu Unitas-a?

U fokusu našeg interesovanja jesu mladi ljudi. Nastojimo osigurati priliku ovoj populaciji da prošire i objedine iskustva stečena u okviru formalnog obrazovanja sa neformalnim. S tim u vezi, Soz UNITAS u okviru poslovne strategije, ulaže velike napore u afirmiranju neformalnog obrazovanja. Naši studenti i omladinci stiču određene vještine i znanja kroz praktičan radni angažman. Prateći tržišne trendove, kandidiraju se za izuzetno visoku konkurentnost na tržistu rada.
To su principi kojima države EU pridaju veliki strateški značaj, te kroz različite podsticajne programe ohrabruju naše mlade da dođu živjeti i raditi u tim Zemljama. Na nama je da se odupremo takvim trendovima i da kreiramo što je moguće optimalnije uslove za ostanak mladih u BiH.

Kakve poslovne rezultate ste ostvarili u 2022. godini?

Marljivim radom i uz mnogo uloženog truda i odricanja uspjeli smo zabilježiti poslovni rast u 2022. godini u odnosu na 2021. U ovoj godini smo, pored naših redovnih aktivnosti, bili u prilici da učestvujemo u organiziranju i realizaciji poslova ispomoći kod useljenja ukupno 27 novih poslovnica za više poslovnih partnera na teritoriji cijele BiH. Radilo se o zahtjevnim procesima, koje smo uspješno realizirali i iznova potvrdili atribut pouzdanog poslovnog partnera. Najvažnije je da je na ovim projektima bilo angažirano više stotina studenata i đaka, što je samo po sebi uspjeh.

Soz Unitas rangirana je među brzorastućim kompanijama u BiH (CAGR 26% ). Koji faktori su, prema Vašem mišljenju, doprineli brzom rastu Vaše kompanije?

Moram istaći da je to veliko priznanje za naš kolektiv, valorizirano od strane uglednih kuća ovlaštenih da nepristrasno vrše analitiku uspješnosti poslovanja kompanija. To je priznanje, koje dodatno povećava odgovornost i obavezu da nastavimo putem koji smo trasirali. Mnogo je faktora, ali jedan od presudnih jeste činjenica da smo se nametnuli na tržištu kao izuzetno pouzdan poslovni partner na koga se može računati, a naš najveći potencijal je omladina.Ovo je u stvari priznanje i svim mladima, koji aktivno učestvuju u realizaciji naših zajedničkih projekata.

Koji su najveći izazovi, odnosno problemi s kojima se susrećete u poslovanju?

Jedan od problema sa kojima se susrećemo je svakako nedovoljna informisanost društva i nedovoljno poznavanje djelovanja studentsko-omladinskog zadrugarstva na našem tržištu.
Trudimo se da omladini, ali i kompanijama, približimo način našeg rada. Bez obzira što su studenti i đaci ponekada angažirani na poslovima koji nisu usko vezani uz njihovu struku, važno je napomenuti da velike internacionalne kompanije imaju složen sistem upravljanja i nerijetko im se ukaže potreba za različitim profilima uposlenika.

Imamo i mnogo primjera gdje su naši studenti po završetku fakulteta dobili posao upravo u svojoj struci, jer su se prethodno nametnuli kompanijama sa kojima sarađujemo, obavljajući neke druge poslove savjesno, marljivo i pouzdano. Na ovaj način kreiramo atmosferu gdje će veliki broj našeg članstva iskoristiti šansu i ostati raditi u BiH. Nadamo se da ćemo na ovaj način dati svoj doprinos smanjenju sve izraženijeg trenda da nam mladi predstavljaju glavnu “izvoznu” granu privrede.

Kakva su Vaša očekivanja u 2023. i kakvi su Vaši daljnji planovi?

Skupština Soz UNITAS i njeni zaposlenici od osnivanja pa do danas, nastoje probuditi svijest kod mladih da se učlane i krenu marljivo da rade i zarade, te steknu iskustvo, kako bi po završetku školovanja bili konkurentniji na tržištu rada.
Nadamo se da će što više kompanija prepoznati naše aktivnosti i osvježiti vlastito poslovanje kroz saradnju sa mladima, jer time doprinose smanjenju stope siromaštva i nezaposlenosti. Samim tim mogu, zajedno sa nama, kreirati konkretan odgovor sve većem izazovu egzodusa mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine.