Novosti

Bingo Group: Sva dobit ostvarena u 2022. reinvestirana u privredu BiH


Bingo Group, najveća domaća poslovna grupacija, objavila je poslovne rezultate za 2022. godinu.

Prihodi ove grupacije iznose 1,7 milijardi KM, što je 17 posto više nego u 2021. godini, dok je dobit na nivou grupe iznosila skoro 125 miliona KM, što je u odnosu na godinu ranije rast od 25 posto.

“Posebno smo ponosni što je veći dio rasta dobiti zasnovan na rezultatima proizvodnih kompanija unutar Bingo grupacije, koje su zabilježile fantastičan rast prihoda više od 80 posto. Tako je kompanija Dita u 2022. godini udvostručila svoju proizvodnju i ostvarila izvoz od preko pet miliona KM robe na ino tržišta, što je povećanje od 70 posto u odnosu na 2021. godinu”, izjavila je Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo Group na konferenciji za medije održanoj danas u Sarajevu.

U prošloj godini Bingo Group je investirao 132 miliona KM, što znači da je i više od cijele dobiti u prethodnoj godini investirano u dalji razvoj poslovanja, čime je potvrđeno opredjeljenje grupacije ka razvoju domaće privrede i domaćih kompanija. Tokom 30 godina svog poslovanja Bingo Group je u Bosni i Hercegovini investirao preko 850 miliona KM, što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom.

“Pored ulaganja u tehnologiju i opremu proizvodnih kompanija, te renoviranja prodajnih objekata, investirali smo u unapređenje uslova rada za naše uposlenike, koji su stub Bingo grupacije. Ukupna izdvajanja za uposlenike su porasla za 21 posto na nivou grupe, a uplatili smo preko 50 miliona KM na ime indirektnih poreza i doprinosa”, istakla je Kunosić.

Statistika je pokazatelj da sve više kupaca bira Bingo kao svoje mjesto za kupovinu i da prepoznaju uložene napore u unaprjeđenje iskustva kupovine koje pruža najbolju vrijednost za novac.

“Za Bingo trgovinu prethodna godina je bila uspješna, sa rastom prihoda od 16 posto, odnosno sa 1,350 na 1,550 miliona KM. Ostvareno je 5 miliona kupovina više nego u godini prije, otvoreno je pet novih objekata i investirana su značajna sredstva u renoviranje postojećih”, izjavio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije Bingo.

U maju 2023. godine, u Bingo trgovinama počinje implementacija nove sistematizacije, koja uključuje novo povećanje primanja uposlenih za 15 posto u prosjeku.

“Naše opredjeljenje je da kontinuirano radimo na poboljšanju uslova rada uposlenika, ovo povećanje primanja od 15 posto je nastavak tih aktivnosti. Tako smo tokom 2020. godine, u vrlo izazovno doba pandemije, našim uposlenicima trajno povećali plate za 20 posto, a regres i jednokratna finansijska pomoć su isplaćeni u 2021., kao i u 2022. godini”, istakao je Ibrahimović.

Andrijana Bukvarević, direktorica ljudskih resursa, govorila je o uslovima rada, iz perspektive najvećeg poslodavca u BiH.

“U protekloj godini, investicijama u rast i razvoj otvoreno je više od 350 potp2uno novih radnih mjesta, koja smo uspješno popunili. Kada je u pitanju fluktuacija kadra, naš prosjek je ispod prosjeka odliva kadrova u industriji trgovine u regiji i na to smo posebno ponosni”, izjavila je Bukvarević.

Nekoliko novih inicijativa je najavljeno, među kojima se posebno ističe saradnja sa udruženjem Think Pink. Naime, Bingo Group u tekućoj godini svoj fokus stavlja na zdravlje žena, organizacijom preventivnih pregleda za više od 6.000 uposlenica Bingo Group, u saradnji sa udruženjem Think Pink.