IT i Tehnologija

Hercegovina spremna za novi program za digitalne nomade


Kada su prošlo ljeto Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine i INTERA Tehnološki Park otvorili prijave za prvo izdanje programa za digitalne nomade koji su organizirali kroz projekt RECOOPER financiran sredstvima Europske unije i vlade SR Njemačke, više od 150 digitalnih nomada iz cijelog svijeta iskazalo je interes za sudjelovanje u ovoj jedinstvenoj prilici. Njih pet je početak jeseni provelo u Hercegovini upoznajući stil života, lokalnu zajednicu i prirodne ljepote.

Nekoliko mjeseci kasnije Hercegovina je spremna za novo izdanje programa koje službeno započinje u utorak, 18. 4. 2023. godine prigodnim druženjem s novih pet digitalnih nomada u Code Hub-u Mostar. Tačno u 20 sati oni će se kroz kratki razgovor s moderatorom predstaviti, a potom kroz opušteno druženje upoznati i sa zajednicom.

I ovaj su put na druženje pozvani svi oni koji se žele upoznati s ovakvim stilom života, ali i oni koji svojim radom i aktivnostima žele digitalnim nomadima iskazati dobrodošlicu i dokazati zašto se u Bosni i Hercegovini lako osjećati kao kod kuće. Sudjelovanje je besplatno, ali broj mjesta je ograničen u skladu s kapacitetima prostora pa se svi zainteresirani mogu prijaviti na linku.

RECOOPER je dio šireg projekta EU4BusinessRecovery, kroz koji Europska unija pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

Projekat EU4BusinessRecovery je vrijedan 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada eura).

Više na web stranici www.eu4business.ba