Tržišta

Dobit Centralne banke narasla na 26 miliona KM


Neto dobit Centralne banke narasla je na 25,9 miliona KM u 2022. godini, pokazuje objavljeni finansijski izvještaj, izvještava Indikator.ba.

Ovo je značajno poboljšanje u odnosu na 2021. godinu kada je dobit bila oko 2,9 miliona KM.

Saglasno odluci Upravnog vijeća, cijeli iznos prošlogodišnje neto dobiti je alociran u generalne rezerve (zadržanu dobit) Centralne banke.

Kamatne stope i tržišni prinosi na državne obveznice zemalja europodručja u 2022. godini su porasle u odnosu na njihove vrijednosti u prethodnim godinama, čemu je najviše doprinijela ECB, koja je u drugom polugodištu počela sa podizanjem ključnih kamatnih stopa, što se odrazilo i na prinose po ulaganjima u vrijednosne papire Centralne banke.

– Snažan porast tržišnih prinosa smanjuje fer vrijednost dužničkih instrumenata u portfoliju Centralne banke, što predstavlja izazov po stabilnost aranžmana valutnog odbora. Radi očuvanja stabilnosti valutnog odbora, Centralna
banka je značajno skratila modifikovano trajanje portfolija i izloženost kamatnom riziku. Izvršena su određena prilagođavanja ograničenja kreditnog rizika i struktura deviznih rezervi je izmijenjena u smislu povećanog učešća
depozita kod inostranih banaka i smanjenja učešća dužničkih instrumenata, navodi se u revizorskom izvještaju.

Na dan 31. decembar 2022. godine finansijsko stanje neto strane aktive bilo je 451.548 hiljada KM i u potpunosti je obezbijeđena stabilnost domaće valute (31. decembar 2021: 772.780 hiljada KM).

Tokom 2022. godine Centralna banka je prodala 48.000 unci monetarnog zlata pri čemu je realizovan neto dobitak u iznosu od 60.014 hiljada KM.

Centralna banka u portfoliju još ima 48.000 unci zlata.