Tržišta

Spor vrijedan 256 miliona KM: Viši privredni sud donio presudu u korist banjalučke Unicredit banke


Viši privredni sud donio je presudu u korist banjalučke Unicredit banke u sporu koji je vodila sa kompanijom “Bitminer Factory” iz Gradiške, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Višem privrednom sudu u Banjaluci.


Podsjećanja radi, Okružni privredni sud još ranije donio je presudu u korist kompanije “Bitminer Factory” prema u sporu sa banjalučkom Unicredit bankom u visini od čak 256 miliona KM.

Nakon ove odluke, žalbu na tu presudu uputili su i Unicredit banka i kompanija “Bitminer Factory”, a Viši privredni sud, odlučujući po žalbama, ipak je odlučio u korist Unicredit banke.

“Naloženo je prvostepenom sudu da presudu Višeg privrednog suda dostavi strankama”, rečeno nam je u Višem privrednom sudu Banjaluci.

Što se tiče pravnog lijeka, nakon presude Višeg privrednog suda, moguće je pokrenuti postupak revizije, a u tom slučaju, konačnu riječ donijeće Vrhovni sud Republike Srpske.

Podsjećanja radi, suština spora “Bitminer Factory” iz Gradiške i UniCredit banke je u tome da je kompanija iz Gradiške imala plan da preko dvije hidrocentralne proizvodi struju, koju bi dijelom prodavala partnerskom preduzeću za rudarenje kriptovaluta, dok bi ostatak, odnosno višak električne energije koju proizvode, išao u elektroenergetsku mrežu.

Plan je bio da se za taj projekat animiraju i privuku investitori tako što bi se emitovali digitalni tokeni u zamjenu za novac, koji bi se prikupljao preko računa koji je bez ikakvih poteškoća otvoren u UniCredit banci u Banjaluci. Prvi problemi nastali su nakon što je banka počela da vraća uplate, pravdajući se da ne može poslovati s preduzećima koja se bave kriptovalutama, jer su navodno takva interna pravila grupacije, nakon čega je uslijedila tužba kompanije “Bitminer Factory” za izgubljenu dobit