Tema u fokusu

“Team CNC” iz Kalesije: Godišnje proizvedu 20 CNC mašina za BiH i EU tržište


Da bh. pamet visoko kotira i može parirati svjetskim tehnologijama najbolje pokazuje primjer “Team CNC” d.o.o. Kalesija, koji se bavi proizvodnjom CNC mašina posebne namjene za domaće tržište, a nedavno su pokrenuli i izvoz na tržište EU.

Tim mladih i ambicioznih mašinskih inžinjera, kompanije CNC iz Kalesije, osnovane 2018. godine, prepoznao je značaj i vrijednost CNC mašina u proizvodnji, kao i potrebe bh. tržišta za istim, a danas se bave i industrijskim rješenjima, programiranjem i automatizacijom.

Prema riječima Aldina Atlagića, vlasnika firme, trude se da budu jak tim, koji je uvijek na raspolaganju svim njihovim klijentima.

Aldin Atlagić

Godišnje proizvedu 20 CNC mašina

“Naša kompanija proizvede oko 20 CNC mašina godišnje za potrebe domaćeg tržišta. Pokrenuli smo i izvoz CNC mašina na tržište EU, najviše u Hrvatsku i Njemačku, gdje izvezemo oko 20 posto naše godišnje proizvodnje mašina. Važno je napomenuti da su naše mašine proizvedene u BiH i na tu činjenicu smo jako ponosni”, kaže Atlagić.

Kako dalje navodi, najviše proizvode CNC mašine za obradu drveta, aluminija, kao i za rezanje metala. Također, izrađuju CNC mašine i prema mjerama i zahtjevima kupaca.

“Spomenuo bih našu CNC fiber laser mašinu za rezanje metala, kao i CNC plazma sjekač za rezanje metala. Tu su i naše CNC mašine za obradu drveta i kamena, kao i za obradu aluminija i plastike. Klijenti naročito traže i naše CNC mašine za tokarenje aluminijskih felgi, te CNC mašine za okivanje vrata, itd.”, dodaje Atlagić.

Osim proizvodnje mašina, pema riječima Adnana Omerovića, suvlasnika firme, klijentima nude i usluge servisiranja, izradu elemenata na CNC mašinama, tehničko-tehnološku podršku i riješenja, kao i edukaciju.

Adnan Omerović

“I kad je u pitanju mašinska obrada, imamo razne vrste savremenih CNC mašina, među kojima su CNC strugovi i glodalice, kao i druge namjenske mašine”, objašnjava Omerović.

Kako dalje navodi Omerović, svake godine Team CNC bilježi poslovni rast, a proporcionalno tome povećavaju i broj zaposlenih u kompaniji. Rangirani su među brzorastućim kompanijama u BiH sa složenom godišnjom stopom rasta CAGR 92%.

Ljudski resursi ključni faktor

“Važno je imati strategiju, planove i okvirno postavljenju dinamiku poslovanja. Potrebna je harmonija svih tih elemenata, da bi poslovni rezultat bio vidljiv. Smatram da su ljudski resursi jedan od ključnih faktora uspjeha, pogotovo što je u novije vrijeme na tržištu sve manje kvalitetnog kadra. Generalno, situacija u državi nimalno ne daje nadu mladim ljudima za ostanak i napredovanje, a prilika zaista ima na svim poljima”, tvrdi Omerović.

Prioritet zaposlenih, prema riječima direktora Tarika Atlagića je ispuniti dogovorene zahtjeve klijenata profesionalno i na vrijeme, pri čemu maksimalnu pažnju pridaju kvalitetu proizvoda i usluga.

Tarik Atlagić

Zadovoljni klijenti

“Mi nemamo nezadovoljnih klijenata, jer smo našom tehničko – tehnološkom podrškom stekli njihovo povjerenje i upravo zbog toga, većina njih želi da sarađuje s nama. Važno im je da u poslu imaju nekoga u koga se mogu pouzdati i ko je spreman u rekordnom vremenu riješiti bilo kakav problem koji iskrsne na mašini, te ih na taj način spasiti od troškova zastoja”, istaknuo je Tarik.

Glavni cilj Team CNC u 2023. godini je izgradnja nove hale, u kojoj će imati bolje uslove za još efikasnije poslovanje.

“Izgradnja nove hale koštat će nas 500.000 KM, a realizacija ove investicije planirana je do kraja ove godine”, rekao je Tarik Atlagić.