Novosti

GMC d.o.o. iz Usore zapošljava, obučava i angažuje montažere na projektima u cijelom svijetu


Kompanija Global Metal Construction d.o.o. (GMC) posluje od 2012. godine u općini Usora. U početku se ova domaća firma bavila prodajom i proizvodnjom čeličnih konstrukcija, a već 2015. je proširena otvaranjem sestrinske kompanije registrovane u Sloveniji.

Od 2019. je poslovanje prošireno izvan europskih granica otvaranjem sestrinskih kompanija u Njemačkoj, SAD-u i Kanadi. U skladu s eksponencijalnim rastom poslovanja, trenutno je u realizaciji plan otvaranja još jednog ureda u Velikoj Britaniji. Važna prekretnica za GMC je i ova godina. Već početkom 2023. je ostvaren važan strateški cilj i sklopljeno partnerstvo s kompanijom NewCold iz Holandije, koja se smatra najvećom i najbrže rastućom kompanijom za automatizirana skladišta i hladne lance logistike u svijetu. Od trenutka finalizacije partnerstva s NewColdom, GMC će biti poznat kao NewCold Metal Construction, ili NMC. 

Projekti od Evrope do Australije i vlastiti resursni i trening centar 

Danas, projekti GMC su rasprostranjeni širom svijeta. Od Evrope, preko Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike do Australije, kompanija posluje u različitim vremenskim zonama, zakonskim legislativama i kulturama, što zahtijeva posebna znanja o upravljanju i organizacijske vještine. Više od 450 osposobljenih i iskusnih montažera i projekt menadžera radi  na poslovnim pothvatima koji se izvode sa najvišom tačnošću, preciznošću i u skladu sa svim zahtjevima sigurnosti na radu, ispunjavajući specifične instalacijske zahtjeve i kratke rokove. 

Operacijama širom svijeta se rukovodi iz centralnog ureda, administrativnog centra lociranog u BiH. U Usori, nedaleko od Tešnja, oko 50 zaposlenih stručnjaka i stručnjakinja iz različitih oblasti pripremaju projekte kroz razne faze i aspekte. Ovdje je smješten i projektni menadžment i tu se obavlja tehnološka priprema i razrada projekata, poslovi regrutovanja novih radnika i njihova priprema za odlazak  u inostranstvo, gdje im se dalje pruža logistička podrška tokom cijelog trajanja projekata.  Na obučenost i sigurnost radnika se u GMC-u polaže izuzetna pažnja. Sastavni dio administrativnog centra je i sveobuhvatan GMC centar za obuku. Unutar ovog trening centra radnici se dodatno obučavaju za zavarivanje ali i za specifične vještine i dobijaju sva znanja neophodna za dalji siguran i efikasan rad. 

Edukacija, certificiranje i pokriveni svi troškovi za radnike 

U praksi ovo znači da, prije odlaska na teren, svi montažeri GMC-a prolaze kroz različite teoretske i praktične edukacije za određene vještine i zahtjeve. Po okončanju edukacijskog procesa, dobijaju adekvatne certifikate neophodne za rad u zemlji u koju se upućuju na rad. Svi troškovi pripreme radnika, poput edukacija, certificiranja, viziranja, ishođenja radnih dozvola, ljekarskih pregleda, osiguranja i slično pokriva GMC i potpuno su besplatni za radnike. Također, kompanija snosi i troškove neophodne HTZ opreme za rad na visini, troškovi avionskih karata u odlasku i povratku, smještaja i hrane uposlenika. „Naši radnici, njihova sigurnost i zadovoljstvo su apsolutni prioritet kompanije“, kaže Adnan Bajraktarević, generalni direktor GMC-a. „Pružamo i opciju gradnje međunarodne karijere za naše zaposlene u nekoj od sestrinskih kompanija širom svijeta. Pored edukacija u usorskom trening centru, za sve radnike osiguravamo i obuke na terenu ako to okolnosti zahtijevaju, poput indukcije, certificiranja u zemlji izvođenja radova, treninga za izvođenje radova, toolbox meetinga i slično” naglašava Bajraktarević. Objašnjava i da su radnici zaposleni u GMC-u na projektima u svijetu odlično povezani, pa slobodno vrijeme koriste za upoznavanje zemlje u kojoj rade, ali i sportske aktivnosti ili druženja uz roštilj. 

GMC u segmentu montaže pruža cijeli niz usluga, a preko 80% radnika na montaži su certificirani za rad na visini i upravljanje neophodnom mehanizacijom, dok kompanija posjeduje i certifikat ISO 45001: 2018 standard za sigurnost i zdravlje radnika. Gradilišta su organizovana na način da njima upravljaju projekt menadžeri u saradnji sa lokacijskim menadžerima i poslovođama, uz osoblje neophodno za  administriranje i nadzor nad sigurnošću radnika koji rade na zemlji, na visini i onima koji upravljaju mehanizacijom. Skladišta koja se instaliraju mogu biti visoka i do 45 metara, pa je spremnost, obučenost i vještina radnika od izuzetne važnosti i GMC tu ništa ne prepušta slučaju. 

Želite li posao? 

Ukoliko ste zainteresovani za karijeru u ovoj uspješnoj i brzorastućoj kompaniji, onda je ovo izvanredna prilika za razvoj karijere i dodatno usavršavanje. Prethodno iskustvo nije presudno, jer će sve neophodne treninge osigurati poslodavac u vlastitom certificiranom trening centru. GMC centar za obuku je interni odjel kompanije za edukaciju čiji je cilj selekcija i obrazovanje novih kandidata, kao i dodatna obuka i trening već zaposlenih radnika. Sa kandidatima u centru za obuku rade iskusni i stručni instruktori. Oni su, uz pomoć naprednog programa obuke koji uključuje i teoretsku i praktičnu nastavu, u mogućosti da u veoma kratkom roku kandidate oblikuju u kvalificirane radnike spremne za rad. Očekivano trajanje obuke je do 4 sedmice, a odmah potom vaša međunarodna karijera može početi. Detaljne informacije o zapošljavanju u GMC-u možete pronaći na ovom linku.