Novosti

Ovogodišnji “Jahorina ekonomski forum” (JEF) pod nazivom Regionalne integracije i Bosna i Hercegovina “Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan”


Ovogodišnji “Jahorina ekonomski forum” (JEF) pod nazivom Regionalne integracije i Bosna i Hercegovina “Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan” od 26. do 28. aprila 2023. okupiće značajne ličnosti političkog, ekonomskog i društvenog života regiona, sa ambicijom da u uslovima globalne krize utiče na kreiranje zajedničkih inicijativa, proizvoda i usluga.

Oni su usmjereni ka kreatorima javnih politika u svim oblastima moderne ekonomije koji doprinose boljem i bržem napretku i podizanju kvaliteta života svih građana regiona.

“Nalazimo se pred nepoznatim. Primjer ovakve lančane globalne krize nismo imali u istoriji i nemamo rješenja na koja možemo da se pozovemo. Na nama je da ih pronađemo”, izjavio je Goran Račić, predsjednik organizacionog odbora JEF-a.

Zato su, kako kaže, kroz teme ovogodišnjeg foruma obuhvatili sve segmente od značaja ne samo za ekonomiju, već i cjelokupan društveni sistem.

“Pored tema regionalnih integracija, energetske krize, inflacije, bavićemo se i temama moderne poljoprivrede, preduzetništva, zelene agende, obrazovnog sistema, novim migracijama i posljedicama na tržište radne snage, kretanjem inflacije, sportom, ali i novim tehnologijama i rastućim kreativnim industrijama, najavio je Račić govoreći o sadržaju JEF-a.

“Čvrsto vjerujemo da se značajna rješenja okolnosti i nepoznanica sa kojima se suočavamo nalaze u novoj ekonomskoj solidarnosti i u regionu, ekonomiji znanja i novim industrijama koji naše nacionalne, ali i regionalnu ekonomiju, mogu učiniti konkurentnijom i otpornijom na krize. Želimo da budemo prepoznati kao mjesto odakle se kreiraju regionalne inicijative, proizvodi i usluge usmjereni ka zajedničkom tržištu, zajedničkom ekosistemu i zajedničkim, širim interesima zajednice zapadnog Balkana”, zaključio je on.

Nezavisne.com