Novosti

Bh. roba teško dolazi do kineskog tržišta: Promovisali smo vina i sireve ali bezuspješno


Da li je Bosni i Hercegovini potrebno još jedno tijelo za saradnju sa Kinom?

Ovo pitanje se nameće zbog toga što je BiH pokušavala, kako to tvrde u Spoljnotrgovinskoj komori BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) da promoviše svoje proizvode u Kini, ali se ne može pohvaliti posebnim rezultatima.

– Pokušali smo promovisati vina i sireve na sajmovima u Kini, ali se ne možemo pohvaliti nekim rezultatima, kaže za RSE potpredsjednik ove komore, Ahmet Egrlić.

Dilema o privrednoj saradnji sa Kinom dolazi u trenutku kada je najavljeno formiranje još jednog tijela za ekonomsko zbližavanje BiH i Kine.

Bilo bi to treće tijelo koje je uspostavljeno na nivou BiH, a čiji bi zadatak bio promocija ulaganja između dvije zemlje, putem konferencija i seminara, kao i pomoć u saradnji između preduzeća.

Ovo se navodi u prijedlogu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine NR Kine.
Koordinaciju bi vršili predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH, dok će u Kini to činiti Odjel za vanjska ulaganja i ekonomsku saradnju Ministarstva trgovine.

Šta se zna o ovom tijelu?
BiH je do sada na državnom nivou formirala Zajedničku komisiju za trgovinsku i ekonomsku saradnju, te Koordinacioni tim za saradnju.
Dokument o pokretanju još jednog tijela slične prirode je objavljen sredinom aprila na stranici eKonsultacije, platformi Ministarstva pravde BiH za javne konsultacije o pravnim dokumentima.

Iz FIPA, koja bi trebala da koordiniše rad, kažu za RSE da je osnivanje grupe dogovoreno još 2018. na sastanku Zajedničke komisije za ekonomiju i trgovinu Kine i BiH.

U FIPA-i kažu da bi njihov zadatak trebalo da bude promocija potencijala za kineske investitore, te priprema i odabir “najznačanijih projekata koje bi bili interesantni kineskim investitorima”.

Dokument navodi da će grupa djelovati “u okviru i pod nadzorom Zajedničke komisije” za trgovinsku i ekonomsku saradnju BiH i Kine.

Osnivanje te komisije je propisano Sporazumom o trgovini i ekonomskoj saradnji između dvije zemlje, koji je potpisan još 2000. godine.
Ona je sastavljena od predstavnika državnih ministarstava i agencija, parlamentaraca, preduzetnika. Sastaje se neredovno, u Sarajevu ili Pekingu.

Njen zadatak je praćenje provođenja sporazuma, mogućih problema u međudržavnoj trgovini i podnošenje prijedloga o razvoju bilateralne trgovine nadležnim ministarstvima.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH nisu upoznati sa najnovijim dogovorom o produbljenju saradnje, ali ističu da se BiH vrlo teško može pozicionirati na tržištu Kine, zbog udaljenosti i male bh. ekonomije.

– Naša ekonomija je premala da bi odgovorila zahtjevima velikog kineskog tržišta. Mi imamo veliki deficit kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena između Kine i BiH, a situacija je takva i u drugim zemljama regiona, naprosto Kina je jedna velika ekonomija i njihove robe lakše nađu put do BiH, jer imaju jako puno sirovina koje mi koristimo, rekao je Egrlić.

Dodaje da BiH ima potencijala da Kina u nju investira, ali što se izvoza u suprotnom smjeru tiče, nije optimista.

Komora je nedavno uputila poziv zainteresovanim preduzetnicima iz BiH za sastanke sa potencijalnim kineskim partnerima u sklopu privrednog sajma u Ningbou (kod Šangaja), ali Egrlić ističe da nisu zadovoljni odzivom.

Prošle godine, prema Agenciji za statistiku BiH, u Kinu je iz BiH izvezeno robe u vrijednosti od oko 19,5 miliona eura, dok je suprotnim smjerom uvezena roba vrijedna 1,19 milijardi eura.

Osnivanje više tijela za saradnju sa jednom zemljom vjerovatno neće dati odgovarajući doprinos, smatra Mirko Šarović, bivši ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

– Imamo već Mješovitu komisiju, Koordinaciono tijelo, Savjet ministara, vlade… to mi liči na razvodnjavanje, ocijenio je Šarović za RSE.

On ističe da je tokom njegova dva mandata – koji su trajali od 2011. do 2013. i od 2015. do 2018. – on bio kontakt tačka u odnosima sa Kinom.

Šarović je u maju 2017. u Pekingu potpisao sporazum o saradnji sa Kinom u okviru inicijative “Pojas i put”.

– Tu je tradicionalno i mješovita komisija za saradnju između dvije zemlje, koja je zasjedajući jednom u dvije godine, na dnevni red stavljala ključna pitanja, kazao je Šarović.

On je podsjetio da se u BiH zanemaruju standardi za izvoz u Kinu.

– Mislimo da imamo sporazum s njima o trgovini koji nam omogućava izvoz, a ne vodimo računa o tome, da posebno hrana i biljna i životinjska mora da dostigne te standarde, dodao je Šarović.

Bivši ministar je istakao da Kina ima velike interese na ovom prostoru, “posebno u energetici i građevinarstvu”.