Novosti

BH kompanije u organizaciji VTK/STK BiH na Međunarodnom sajmu slatkiša i grickalica ISM 2023, Keln


Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, organizovala je posjetu privredne delegacije Bosne i Hercegovine Međunarodnom sajmu „ISM Sajam 2023 – Međunarodni sajam slatkiša i grickalica ”, u Kelnu, SR Njemačka.


U delegaciji Bosne i Hercegovine, pored organizatora, su učestvovali predstavnici bh. kompanija: MBA Centar d.o.o. (Vogošća), Mladeks Pak d.o.o. (Prnjavor ), Šeherconi d.o.o. (Maglaj), Violeta d.o.o. Grude – podružnica Lasta.


Međunarodni sajam slatkiša i grickalica u Kelnu (ISM) je najveći i najvažniji sajam slatkiša i grickalica na svijetu.
Svrha poslovne posjete sajmu ISM-u je bilo omogućiti uspostavljanje kontakata sa potencijalnim partnerima i unapređenje izvoznih poslova bh. kompanija.
Zajedno sa ProSweets Cologne 2023 – Special Edition, međunarodnim sajmom za čitav dobavljački spektar branše slatkiša i grickalica, koji se u Kelnu također održava u isto vrijeme, ISM je predstavio cjelokupan industrijski lanac vrijednosti. Ove godine je više od 1.200 izlagača iz 73 zemlje predstavilo najnovije trendove u branši slatkiša i grickalica.


Podsjećanja radi, konditorska industrija Bosne i Hercegovine se razvija iz godine u godinu. Tome svjedoči prisutnost domaćih brendova na domaćem tržištu i konstantno povećanje izvoza na inostrana tržišta. Ova industrija broji preko 40 kompanija, od kojih većina prati standarde EU proizvodnje. U proizvodnji dominiraju keksi, čokolade, slastičarski programi (torte, kolači, korneti za sladoled, kolači, pudinzi, šlag, duboko smrznute poslastičarnice).

Bosanskohercegovački slatkiši se mogu naći na regionalnim tržištima kao što su kao Srbija, Crna Gora, Makedonija i Hrvatska, ali i na tržištu EU (Njemačka, Austrija i Švicarska).
Bosanskohercegovačke kompanije su tokom sajma imali priliku da zakažu sastanke sa potencijalnim partnerima putem platforme i da predstave svoje proizvode putem online kataloga.


Sve bosanskohercegovačke kompanije su predstavljene na stranici Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u E-katalogu na sljedećem linku: https://komorabih.ba/wp-content/uploads/2023/04/ISM-2023.pdf