Svijet

Propala još jedna velika američka banka


Bankrotirala je treća američka banka u dva mjeseca i to je druga najveća propast neke banke u Americi. Propala je banka First Republic čiju će imovinu sada preuzeti JP Morgan.

JP Morgan postigao je dogovor s regulatorima o preuzimanju “značajne većine” imovine First Republica, uključujući 173 milijarde dolara zajmova. 

JPMorgan Chase rekao je da je stekao “znatnu većinu imovine” i preuzeo depozite, osigurane i neosigurane.

“Provodeći ovu transakciju, JPMorgan Chase podržava američki finansijski sistem svojom značajnom snagom i mogućnostima izvršenja”, rekla je banka u saopćenju.

Procedura za preuzimanje

Kalifornijski Odjel za finansijsku zaštitu i inovacije objavio je rano u ponedjeljak da je preuzeo First Republic i da će Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) djelovati kao stečajni upravitelj. Odmah potom FDIC je objavio prodaju. Prodajna cijena nije objavljena u saopćenju FDIC-a, koji je proveo dražbu između nekoliko banaka kako bi vidio koja će završiti s imovinom First Republica.

Te su ponude predane kasno u nedjelju poslijepodne, rekao je izvor za CNN. Zatim su uslijedili sati čekanja vijesti o tome koja je ponuda uspjela.

Treća propala američka banka u dva mjeseca

Kolaps First Republic banke uslijedio  je nakon propasti američkih banaka Silicon Valley i Signature nakon što su investitori povukli sredstva.

Američka središnja banka, Federalne rezerve, bila je prisiljena uskočiti s hitnim mjerama za stabilizaciju tržišta.

First Republic, koji je započeo s radom 1985. s jednom podružnicom u San Franciscu, poznat je po pružanju usluga bogatim klijentima u obalnim državama. Imao je imovinu od 229.1 milijardu dolara od 13. aprila. Na kraju prošle godine bio je 14. najveća banka u zemlji, prema ljestvici Federalnih rezervi, prenosi Index.

JPMorgan Chase najveća je banka u Sjedinjenim Državama s ukupnom globalnom imovinom od gotovo 4 triliona dolara na dan 31. marta.

slobodna-bosna.ba