Novosti

Izdata saglasnost za gradnju novog stadiona u Sarajevu kapaciteta 32.000 gledalaca


Ministar Kulture i Sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, održao je još jedan sastanak u vezi sa izgradnjom nacionalnog stadiona.

Nakon što je obavio sastanak sa načelnik Općine Centar, Srđanom Mandićem, Magoda je posjetio i Općinu Novi Grad gdje je razgovarao sa načelnikom Semirom Efendićem.

Načelnik se potom obratio javnosti gdje je potvrdio izdavanje urbanističke dozvole za gradnju stadiona u Rajlovcu.

“Sa novim kantonalnim ministrom kulture i sporta Kenanom Magodom održan je prvi sastanak na temu izgradnje Nacionalnog stadiona.

Općina Novi Grad Sarajevo već je izdala urbanističku saglasnost za izgradnju stadiona IV kategorije kapaciteta 32.000 gledalaca na lokalitetu Rajlovca.

Većina zemljišta potrebnog za izgradnju je u već državnom vlasništvu. Danas je postignut načelni dogovor da općina u saradnji sa Vladom KS do kraja ove godine osigura sredstva za potpuno rješavanje imovinsko pravnih odnosa i izradu glavnog projekta.

Nakon toga u saradnji sa Nogometnim savezom BiH i ostalim nivoima vlasti radilo bi se na zatvaranju finansijske konstrukcije izgradnje jednog od najvažnijih objekata u Bosni i Hercegovini – Nacionalnog Stadiona”, piše u objavi načelnika Općine Novi Grad, Semira Efendića.

Podsjetimo, ministar Kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, nedavno je održao sastanak i sa predsjednikom NS/FS BiH, Vicom Zeljković, a povodom izgradnje nacionalnog stadiona.

“Raduje činjenica da je Nogometni savez BiH spreman da zajedno sa FIFA-om i UEFA-om, te u saradnji sa Vladom KS, uloži napore i finansijska sredstva da napokon država Bosna i Hercegovina dobije stadion koji će ispunjavati sve kriterije koje zahtijeva igranje Lige prvaka i ostalih evropskih klupskih takmičenja, ali i utakmica reprezentativnih selekcija”, kazao je Magoda tom prilikom.