Novosti

Evropska unija je u 2022. godini uvezla visokotehnološke proizvode u vrijednosti od 482 milijardi eura


Evropska unija je u 2022. godini uvezla visokotehnološke proizvode u vrijednosti od 482 milijardi eura, a uvoz ove vrste robe je porastao za 22 posto u odnosu na 2021. godinu, saopštio je danas Eurostat.

Izvoz hi-tech proizvoda u zemlje van EU-a je također porastao u odnosu na 2021. godinu, za 16 posto, na 446 milijardi eura.

EU je prošle godine uvezla najviše hi-tech robe iz Kine, u vrijednosti od 183 milijardi eura, a udio uvoza visokotehnoloških proizvoda iz ove zemlje je 38 posto. Na drugom mjestu je SAD, sa udjelom od 19 posto, a vrijednost uvoza je 91 milijarde eura.

Značajni izvoznici u EU su bili i Švicarska – udio šest posto, vrijednost uvoza 30 milijardi eura, Tajvan – udio pet posto, vrijednost uvoza 23 milijardi evra, kao i Velika Britanija i Vijetnam sa udjelom od četiri posto, prenosi Tanjug.

Najveći uvoz u kategoriji elektronike i telekomunikacija

EU je u 2022. uvezla najviše hi-tech proizvoda iz kategorije elektronike i telekomunikacija, u vrijednosi od 202 milijarde eura.

Brojke pokazuju da je EU izvezla naviše visokotehnoloških proizvoda u SAD – udio izvoza 26 posto, vrijednost 118 milijardi evra. Drugo mesto zauzima Kina, sa udjelom od 12 posto, u koju je izvezena roba za 53 milijarde eura.

Značajni uvoznici hi-tech robe iz EU-a su bili i Velika Britanija – udio devet posto, vrijednost izvoza 42 milijarde evra, Švicarska – posto posto, vrijednost 28 milijardi, Japan – četiri posto, 19 milijardi i Turska – tri posto, 12 milijardi.

EU je prošle godine izvezla najviše hi-tech robe iz kategorije farmaceutskih proizvoda, u vrijednosti od 145 milijardi evra.

IZVOR: AGENCIJE