Crypto

Forbes objavio koliko su kripto milijarderi izgubili za godinu dana


Kripto milijarderi su za godinu dana izgubili imovinu u ukupnoj vrijednosti od 110 milijardi dolara, saopštio je časopis Forbes.

Na Forbesovoj listi milijardera koji su svoj imetak stekli u biznisu sa kriptovalutama je 2022. godine bilo 19 osoba, čija je imovina tada procenjena na 140 milijardi dolara.

Ove godine, 10 od 19 osoba sa prošlogodišnje liste nisu više milijarderi, a bogatstvo preostalih devet iznosi 30 milijardi dolara.

Prema Forbesovoj listi, najbogatiji kripto milijarder je i dalje osnivač i šef najveće kripro berze Bajnens, Čangpen Žao, čije se bogatstvo procjenjuje na 10,5 milijardi dolara.

Prošle godine je njegova imovina procijenjena na 65 milijardi dolara.

Drugi na listi, suosnivač kripto mreže Ripl, Džed Mekejleb, raspolaže bogatsvom od 2,4 milijarde dolara, što je blag pad u odnosu na prošlogodišnje 2,5 milijarde.

Iza njega je tesno šef i suosnivač kripto berze Koinbejs, Brajan Armstrong, sa 2,2 milijarde dolara, koji je prošle godine vredio 6,6 milijarde dolara.

Na listi su i Kris Larsen, Nikil Višnavatan i Džozef Lau, blizanci Kameron i Tajler Vinklos, a listu ovogodišnjih kripto milijardera zatvara Metju Rozak.

Prošla godina je bila teška za kripto milijardere zbog pada berze FTX i mnogih pravnih sporova, a situacija u SAD može da postane još gora ako državni organi preduzmu mjere protiv kripto zajednice, zaključuje Forbes.

Nezavisne.com