Novosti

Javni poziv za podršku investicijama namijenjenih ubrzanoj digitalizaciji primarne poljoprivredne proizvodnje


Projekat EU4BusinessRecovery, kojeg finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, objavljuje Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama namijenjenih digitalnoj transformaciji preduzeća u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 1 milion KM, Evropska unija i Savezna Republika Njemačka podržat će unapređenje poslovanja poslovnih subjekata u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje kroz optimizaciju poslovnih aktivnosti, investicijom u alate i tehnologije koji doprinose ubrzanoj digitalizaciji preduzeća.

Ko se može prijaviti?

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti / samostalni preduzetnici, poljoprivredne zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave primarnom proizvodnjom voća i povrća, sadnog materijala, vinogradarstva i maslinarstva, proizvodnjom mesa, mlijeka i jaja, uzgojem žitarica, uzgojem gljiva, ljekovitog i začinskog bilja, pčelarstvom. 

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 15.000 KM do 300.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova. Za svaki projekat, podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 25% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije dok će projekat finansirati maksimalnih 75% ukupnog iznosa kroz mjeru podrške. Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa. 

Koncepte projekta sa potrebnom dokumentacijom potrebno je dostaviti isključivo putem online platforme javnipoziv.undp.ba do 16.06.2023. godine do 15:00. 

Korak 1: Pročitajte dokument Smjernice za podnosioce prijava u kojem se nalaze sve informacije o kriterijima javnog poziva, načinu popunjavanja i dostave prijave.

Korak 2: Prateća dokumentacija za prijavu na javni poziv:

• Prilog 1 – Prijavni obrazac

• Prilog 2 – Budzet projekta

• Prilog 2.1. – UN Globalni principi

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/  koji je obezbijedio EU4BusinessRecovery. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje.  

Dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem formulara za pitanja na web stranici projekta  javnipoziv.undp.ba u vremenskom periodu od 15.05.2023. do 02.06.2023. godine. Na sva pitanja koja stignu prije ili poslije navedenog roka se neće odgovarati.