Najava događaja

Još dva dana do SBF: Potvrđen dolazak više od 1000 učesnika iz 40 zemalja svijeta i više od 200 akreditovanih novinara


Sve je spremno za Sarajevo Business Forum, dvanaestu po redu smotru investitora i poslovnih ljudi, brojnih predstavnika država i vlada regiona i svijeta, na kojoj će svi učesnici imati priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regiona: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. U srijedu i četvrtak 17. i 18. maja, Sarajevo će biti ekonomski centar regije, ali će se s pažnjom pratiti i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Njemačkoj i drugim zemljama iz kojih dolaze ovogodišnji govornici i panelisti.

Sarajevo Business Forum, investicijsko-poslovna konferencija nudi svim posjetiteljima priliku za umrežavanje i investiranje, a koju pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, organizuje Bosna Bank International u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB) i Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) kao i brojnim drugim domaćim i inostranim partnerima.

Održivi razvoj i regionalna saradnja u fokusu 12. SBF-a

Ovogodišnji Forum objelodanit će niz projekata iz energetike, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora, uz učešće velikog broja uglednih investitora i zvanica. Prvog dana, na otvaranju Foruma, obratit će se član Predsjedništva BiH Denis Bećirević, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, evropski komesar za susjedstvo i proširenje iz Evropske komsije Olivér Várhelyi i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uz učešće i obraćanje privredne delegacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, predvođene državnim ministrom vanjske trgovine dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudijem. Uvodno obraćanje u ime organizatora Sarajevo Business Foruma, održat će Alek Bakalović, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI), dok će u ime Strateškog partnera Foruma, uvodni govor održati ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović.

I ove godine bit će dodijeljene tradicionalne nagrade “Sarajevo Business Bridge Awards”, kompanijama i pojedincima, koji su svojim poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli značajnom razvoju poduzetništva, održivog razvoja i investicijske klime u regiji.

Važnost i značaj regionalne poslovne saradnje u pokretanju privrednog napretka i prosperiteta na Zapadnom Balkanu

Panel „Regionalna poslovna saradnja – ključ prosperiteta i ekonomskog napretka“ će okupiti ugledne govornike među kojima i bivše predsjednike Slovenije i Hrvatske Boruta Pahora i Stjepana Mesića, ministra transporta i komunikacija BiH Edina Fortu, bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžiju. Panelisti će  istražiti potencijalne prednosti bliže saradnje između zemalja u regiji, uključujući povećanje trgovine i ulaganja, poboljšanu infrastrukturu i povoljnije poslovno okruženje. Govornici će pokušati dati odgovore kakvu ulogu mogu imati razvoj infrastrukture i poboljšana povezanost u unapređenju regionalne poslovne saradnje i kako zemlje u regiji mogu raditi zajedno na razvoju i nadogradnji ključne infrastrukture. Tema ovog panela bit će mogućnosti i izazovi sa kojima se susreću kompanije na Zapadnom Balkanu i kako regionalna poslovna saradnja može pomoći u rješavanju ovih izazova.

Prvog dana Foruma, održat će se i panel „Čvrsti temelji za održivi razvoj“ kojim će moderirati Manuela Naessl, šefica Ureda za BiH Evropske banke za obnovu i razvoj, u okviru kojeg će se diskutovati o važnosti uključivanja u evropske standarde održivog razvoja i smanjenja proizvodnje stakleničkih plinova. Cilj ovog panela je istražiti koncept održivog razvoja i njegove praktične implikacije za kompanije i zajednice u regiji Zapadnog Balkana. Panel će se fokusirati na održivu infrastrukturu koja stvara prilike za poboljšani pristup energiji, vodi, komunikacijama i digitalnim uslugama, dok minimalizira negativne utjecaje na ljude i planetu. Učesnici će diskutovati o tome kako akteri javnog i privatnog sektora mogu sarađivati u razvoju i finansiranju održivih infrastrukturnih projekata koji koriste zajednicama, podržavaju privredni rast i doprinose postizanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDG). Govornici na ovom panelu su: Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH; Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma; Alan Bajić, generalni direktor Sarajevo International Airport; dr. Ahmet Albayrak, zamjenik direktora Kuveyt Turk Participation Bank te Biljana Braithwaite, generalni direktor i osnivački partner u Sustineri Partners za Zapadni Balkan.

Otpornost i inovacije: Podsticanje investicija i rasta u sektoru turizma

Drugog dana Foruma u saradnji sa USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), održat će se poseban panel koji će biti posvećen isključivo turističkoj industriji. Učesnici panela – osam vrhunskih stručnjaka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država prenijet će svoja iskustva kako  povećati lokalne kapacitete, poboljšati kvalitetu, povećati interes za turistički sektor, razviti turističku ponudu i unaprijediti turističku marketinšku promociju.

Kako izgraditi snažnije trgovačke i investicijske veza između Ujedinjenog Kraljevstva  i Zapadnog Balkana govorit će u uvodnom obraćanju za četvrti panel g. Martin Vickers, izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan.

U okviru Četvrtog panela – “Uspješne investicijske priče regiona“, kojim će moderirati Nina Pobrić iz Agencije za promociju i privlačenje stranih investicija (FIPA), uspješno poslovanje u BiH predstavit će, između ostalih: Paul Cronin direktor kompanije „Eastern Mining“ iz Vareša; Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor Heidelberg Materials grupacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj te predsjednik Vijeća stranih investitora. Pozitivna iskustva poslovanja regionalnih kompanija predstavit će i Anastasios Spanidis iz Grčke i Mattias Sjoborg, generalni direktor Plena Group, kao i dr. Maria Hristova, generalni direktor „Sofia Investment agency“ iz Bugarske.

Kakva je budućnost finansijske industrije i na koji način kreirati vrijednosti u digitalnom dobu bit će tema završnog panela SBF-a kojim će moderirati Dr. Lorena Škuflić profesorica sa Ekonomskog fakulteta iz Zagreba. Regionalna iskustva na ovu temu prezentovat će Eldar Dudo, direktor UNIQA osiguranja, treće najveće grupe kompanija u okviru UNIQA Internationala, a koju čine Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Bugarska. Na panelu će svoja bogata iskustva iz finansija iznijeti i Azra Hadžiomeragić, članica Uprave BBI banke, Neslihan Neciboğlu generalni direktor „Neova Participation“ osiguranja iz Turske, kao i Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH.

Dvanesti Sarajevo Business Forum, prestižna i prepoznatljiva platforma za poslovno umrežavanje i istraživanje mogućnosti investiranja i poslovanja u zemljama Jugoistočne Evrope ponudit će svim sudionicima dva dana prekograničnog iskustva zanimljivih panela, rasprava i poslovnog umrežavanja. Uz prisustvo više od 1.000 domaćih, regionalnih i svjetskih predstavnika vlada, ministarstava, investitora i predstavnika poslovnih zajednica koji dolaze iz oko 40 zemalja svijeta, na 12. SBF-u očekuju se prezentacije investicijskih projekata i poslovnih prilika, organizacija više od 400 G2G/G2B/B2B sastanaka uz prisustvo više od 200 predstavnika medija iz BiH, zemalja regiona i svijeta.

Sve informacije i agenda dostupne su na:  www.sarajevobusinessforum.com