Lifestyle

U Sarajevu održan prvi regionalni „Hedonist Fest“


U Sarajevskoj Vijećnici održan je prvi Wine & Gastro regionalni Hedonist Fest, tokom proteklog vikenda. Ukupno 40 izlagača, velikih regionalnih vinara, restorana i proizvođača hrane pružili su posjetiteljima priliku da uživaju u rajskim kapljicama najboljih vina regije, kao i u raznolikim delicijama koje pripremaju naši najbolji restorani i proizvođači hrane.

Prilikom svečanog otvaranja prisutnim posjetiocima se obratila gradonačelnica Benjamina Karić: “Sarajevo je grad festivala. Raduje me što je toj prebogatoj festivalskoj niski dodat i regionalni festival vina i delicija, koji za naš grad predstavlja sjajnu i turističku i poslovnu promociju. Pozdravljam održavanje prvog Hedonist festa i želim mu dugu i uspješnu budućnost”, izjavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Uz dobrodošlicu svim prisutnim dr. Haris Fazlagić, v.d. predsjednika Turističke zajednice KS je izjavio: „Sarajevo je između ostalog prepoznato kao mjesto odlične gastronomije, a podrškom ovakvim događajima Turistička zajednica KS bh. prijestolnicu želi pozicionirati na visoku ljestvicu kada su u pitanju gastronomski događaji. Hedonizam fest koji je u jedinstvenoj Vijećnici, uz posebnu atmosferu prostora i muzike, ponudio vrhunske domaće gastronomske proizvode pokazao se kao izuzetan događaj koji vrijedi ponoviti, odnosno pretvoriti u tradiciju.“

Izlagače i posjetitelje pozdravio je i organizator Hedonist Festa Mirsad Mavraković riječima: „Hedonizam predstavlja težnju ka zadovoljstvima za koje se smatra da su svrha čovjekovog života. U to ime, velika mi je čast i zadovoljstvo otvoriti naš prvi Hedonist Fest koji se održava u jednom od najljepših objekata našeg grada. Ukupno 40 izlagača, velikih regionalnih vinara, restorana i proizvođača hrane pružiće večeras i sutra posjetiteljima priliku da uživaju u rajskim kapljicama najboljih vina regije, kao i u raznolikim delicijama koje pripremaju naši najbolji restorani i proizvođači hrane. Pozdravljam sve hedoniste, ljubitelje dobrih vina i delicija dobrodošlicom sa željom da iskoristite priliku za opuštanje i uživanje, kako večeras tako i sutra na ovom istom mjestu. Živjeli!“

Gradonačelnica Benjamina Karić je potom zajedno sa direktorom Hedonist Fest-a Mirsadom Mavrakovićem simbolično otvorila ovaj prvi regionalni Hedonist Fest presjecanjem posebno pripremljene francuske delicije, Mille-feuille torte koju su napravili slastičari iz Maison Coco.

Posjetioci su imali priliku degustirati regionalna vina, otkriti neke nove i starije etikete, te u razgovoru s vinarima i proizvođačima doznati sve što ih zanima o načinu proizvodnje, svojstvima vina i drugim zanimljivostima. Pored vinara iz regije, izlagači su i eminentni restorani iz Sarajeva i proizvođači mliječnih i suhomesnatih proizvoda koji su gostima pružili potpuni užitak u kušanju vina i kulinarskim delicijama.

Festivalu je prisustvovao veliki broj uvaženih ambasadora te mnogobrojne javne ličnosti. Posjetiteljima je upriličen i energičan i jedinstven muzičko scenski performans DJ Nixona uz vrhunski zvuk saksofona.

Partneri festivala su STARLINE Mercedes Benz, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Metromedia, Maxmedia, Sarajevski Kiseljak, Restoran Shane, Zlatara Sofić i Natuzzi.