BiH

Državna delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata posjetila VTK BiH


U Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori (VTK/STK BiH) održan je sastanak delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju je predvodio ministar vanjske trgovine ove zemlje Dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi i predstavnika Komore. Na sastanku je razgovarano o ekonomskim odnosima dviju zemalja, a prezentirani su i opći podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni naše zemlje, kao i podaci o razmjeni s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). 

U periodu od 2018. do 2022. godine, vrijednost izvoza BiH u UAE iznosi 82 miliona eura, a uvoza 127 miliona eura. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu je 64,65 posto. Vrijednost izvoza u  Ujedinjene Arapske Emirate u prošloj godini bila je 22.6 miliona eura.  Najviše smo izvozili naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala, drvo obrađeno po dužini piljenjem, mašine i uređaje za pripremu ili preradu duhana, proizvode za prijevoz i pakovanje robe te turbomlazne i turbopropelerne motore. U prošloj godini je zabilježeno veliko povećanje uvoza iz ove zemlje te je vrijednost uvoza  bila 62 miliona eura. Najviše smo uvozili sirovi aluminij, kafu, žice od aluminija, električne aparate za žičanu telefoniju i bakrenu žicu. 

Tokom sastanka razgovarano je o potencijalima za razvoj trgovinskih odnosa, a zaključeno je i da je potrebno aktualizirati postojeći sporazum o saradnji između VTK/STK BiH i Abu Dhabi Trgovinske i industrijske ekomore „ABTIK“. Sastanku su, na poziv VTK /STK BiH,  prisustvovali i predstavnici enitetskih komora.