IT i Tehnologija

Konačni kraj za Oppo u Njemačkoj


Kineskom proizvođaču Oppo-u naložen je prestanak prodaje svojih pametnih telefona u Njemačkoj u ljeto 2022. godine. Razlog je bila sudska presuda u patentnom sporu s Nokijom. Međutim, kompanija je dugo odugovlačila konačno povlačenje iz Njemačke. No, sada je proizvođač uklonio sve uređaje s njemačke web stranice.

Ako trenutno odete na web stranicu Oppo Njemačka, ona je potpuno prazna, piše Fenix magazin.

“Trenutno nema dostupnih informacija o proizvodima na našoj web stranici”, navedeno je u obavijesti na internet stranici.

Čini se kako je ova obavijest potvrdila ono što su mnogi sumnjali već duže vrijeme – konačni kraj za Oppo u Njemačkoj.

Ali kako je do toga došlo? U srpnju 2022. rasplamsao se spor oko licence između Nokie i BBK Electronics Group, navode njemački mediji. Osim Oppoa, ovaj spor uključuje i brendove poput OnePlusa.

Prema tvrdnjama iz Nokije, proizvođači koriste 4G i 5G tehnologije u svojim pametnim telefonima bez plaćanja licencne naknade. Nokia je stoga prije mnogo godina podnijela tužbu. Slučaj je vraćen na sud u srpnju prošle godine. Sud u Münchenu se složio s Nokijom te je naložio zabranu prodaje za Oppo i OnePlus.

To znači da od prošlog ljeta u Njemačkoj nije prodan nijedan novi OnePlus pametni telefon. Isto vrijedi i za Oppo. Međutim, proizvođači se nisu htjeli potpuno povući s tržišta. Oppova web stranica donedavno je još uvijek sadržavala informacije o uređajima i raznim slušalicama. U martu je kompanija čak negirala povlačenje iz Europe.

No, sada je kineski proizvođač gotovo preko noći uklonio sve pametne telefone i slušalice sa svoje njemačke stranice i više nije dostupan za novinarske upite.

Sadašnji korak dolazi kao iznenađenje. Donedavno su mnogi pretpostavljali kako će se BBK Electronics ipak dogovoriti s Nokijom kako bi ponovno mogli ponuditi OnePlus i Oppo proizvode na njemačkom tržištu.

Oba su proizvođača nedavno bila prilično popularna i uspjela su zabilježiti dobre prodajne rezultate. Prema nekim analizama, Oppo je izjednačen s proizvođačima kao što su Motorola, Sony, Nokia, HTC i LG na popisu najpopularnijih marki pametnih telefona u 2022. godini, prenosi Fenix.

No, sada sve izgleda kako je došao kraj za Oppo u Njemačkoj.

Iako se povlači s njemačkog tržišta, Oppo će svojim klijentima nastaviti nuditi podršku za korisničke probleme i ažuriranja.

Na web stranici postoji sljedeća obavijest za klijente: “Možete nastaviti koristiti svoje Oppo proizvode bez ograničenja, pristupiti korisničkoj podršci i naravno nastaviti primati sva buduća ažuriranja”.

Nestankom Oppoa i OnePlusa s njemačkog tržišta smanjio se izbor aktualnih Android pametnih telefona, posebno u high-end segmentu.

U ovoj zemlji nema inovativnih modela kao što je Oppo Find N2 sklopivi pametni telefon, kao ni Reno 8 serija. Proizvođači kao što su Samsung i Google imaju koristi od ovog povlačenja s tržišta, jer su oni sada više u fokusu kupaca.