BiH

Sarajevo postaje centralno mjesto susreta svjetskih lidera i poslovnih prilika


Počeo 12. Sarajevo Business Forum

Najveći poslovni događaj u regiji, 12. Sarajevo Business Forum, danas je otvorio svoja vrata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj okupio je više od 2000 poslovnih lidera iz više od 50 zemalja svijeta, uključujući ugledne svjetske biznismene, renomirane investitore, vrhunske stručnjake, ugledne državnike i govornike. Za sve njih ovaj događaj je izvrsna prilika da razmjene svoje ideje, znanja i iskustva, prošire svoju mrežu poslovnih saradnika i povežu se sa novim tržištima.

Sarajevo Business Forum, organizira Bosna Bank International (BBI) u suradnji sa svojim dioničarima Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom u suradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i brojnim domaćim i inostranim partnerima.

Na početku ceremonije otvaranja prisutne je pozdravio predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Alek Bakalović koji se zahvalio svim partnerima i učesnicima koji su podržali ovaj važni poslovni događaj.

Bakalović je izrazio zahvalnost Predsjedništvu BiH za pokroviteljstvo događaju, kao i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, koje je po drugi put strateški partner SBF-a. Naglasio je da je Sarajevo Business Forum najznačajniji društveno-odgovorni projekat BBI banke koji ima izuzetan značaj u zajednici. 

“Od prethodnog SBF-a, Bosna i Hercegovina je postigla značajan napredak dobijanjem statusa kandidata za pridruživanje EU, što je zasigurno novo poglavlje prema političkoj i ekonomskoj integraciji u EU”, kazao je  Bakalović i dodao da Sarajevo Business Forum ima cilj da osnažuje regionalnu saradnju zemalja Balkana kako bi postao atraktivniji stranim investitorima.

 

Čast da svečano otvori 12. Sarajevo Business Forum pripao je članu Predsjedništva BiH dr. Denisu Bećiroviću, koji je naglasio važnost ovog događaja za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju koji pruža priliku za razvoj poslovnih veza i investicija. Također je naglasio važnost ekonomskog razvoja i pozvao sve učesnike da učine sve što je u njihovoj moći kako bi doprinijeli tom cilju.

Sarajevo je otvoren i kosmopolitski grad u kojem su dobrodošli svi ljudi dobrih namjera. BiH i Sarajevo povezuju istok i zapad i postajemo sve važnija destinacija za svjetske investicije. Naš zadatak je da damo punu podršku ovakvim projektima koji povezuju privrednike, ali i države širom regije, Evrope i svijeta”, kazao je Bećirović i pozvao poduzetnike širom svijeta da investiraju u našu zemlju jer je BiH zemlja budućnosti.

Prisutnima se obratio i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić koji je naglasio važnost ovakvih događaja za razvoj domaće ekonomije te dao svoju punu podršku organizatorima Foruma. “Sarajevo Business Forum i Sarajevo Halal Fair su primjer pozitivne prakse, kreiranja pozitivnog ambijenta za poslovnu saradnju, poslovno uvezivanje i investicije. Ohrabren sam što danas na ovom Forumu vidim uspješne ljude iz svijeta biznisa i međunarodne investitore koji su zainteresirani za naše tržište”, kazao je Nikšić te istakao da naša zemlja ima veliki potencijal za investicije.

Prilike za investicije u BiH su brojne, geografski položaj i mogućnost razvoja brojnih grana privrede od energetike, do turizma , daje poduzetnicima veliku prednost. Biznis i ekonomija su pojmovi koji integrišu sve sisteme, zato osluškujemo vaše potrebe i pozivamo vas na saradnju i zajedničko stvarenje. Vladu FBIH nemojte cijeniti po onome što obećamo, nego po onome što uradimo”, rekao je Nikšić.

Putem video linka prisutnima se obratio i Olivér Várhelyi, Komesar EU za susjedstvo i proširenje koji je istakao posvećenost EU ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana. 

EU je pripremila Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji ima za cilj prikupiti 30 milijardi eura. Da bi se plan implementirao, EU se oslanja na Investicioni okvir za Zapadni Balkan, a koji je vodeća regionalna investicijska platforma. Jedna od novosti ove platforme je Garantni fond za Zapadni Balkan koji će se početi razvijati u ovoj godini i od kojeg se očekuje da skupi 20 milijardi eura iz privatnih i javnih izvora”, kazao je Várhelyi i dodao da investicije jesu ključne za privredni razvoj regiona, no zajedničko regionalno tržište je ključno za ekonomski razvoj i kreiranje radnih mjesta. 

Među ključnim govornicima na konferenciji su bili državni ministar vanjske trgovine UAE dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, kao i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Oni su istakli važnost međunarodne saradnje, investicija i razvoja tržišta u regiji.

Državni ministar vanjske trgovine UAE, dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, istaknuo je važnost Sarajevo Business Foruma i Sarajevo Halal Faira za privredu kompletne regije, ali i cijelog svijeta. Tokom svog govora on je naglasio da je Bosna i Hercegovina ključna zemlja koja povezuje istok i zapad te ima mnogo mogućnosti za ulaganje u različite privredne sektore. Ministar je izrazio uvjerenje da mogu pružiti jedinstvenu platformu za suradnju i omogućiti pristup ključnim tržištima. Zahvalio je na pozivu i izrazio veselje zbog buduće suradnje i partnerstva sa svim prisutnima.

Bosna i Hercegovina je za nas izuzetno važna zemlja jer je most između istoka i zapada te ima brojne privredne grane u koje se može investirati. Vjerujemo da možemo ponuditi jedinstvenu platformu za zajedničku suradnju i omogućiti pristup ključnim tržištima. Hvala vam na pozivu i radujem se saradnji i partnerstvu sa svakim od vas“, kazao je dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, državni ministar vanjske trgovine UAE.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je kazao da regionalna i međunarodna suradnja imaju neprocjenjivu ulogu u ostvarivanju bh. ciljeva.

Zahvaljujem se svima što ste danas tu zbog nama važne činjenice, a to je da našu zemlju činimo mostom između istoka i zapada i da je u konačnici vidimo i kao članicu EU. Najvažnije nam je da zapad razumije naše prioritete, ali i našu bliskost i emociju sa istokom. Stoga za nas regionalna i međunarodna suradnja imaju neprocjenjivu vrijednost. Smatramo da su naši poduzetnici katalizatori razvoja i jačanje privrede”, kazao je Konaković i naglasio  da je Sarajevo Business Forum prilika da izgradimo mostove između naših zemalja i projekata.

Specijalno obraćanje strateškog partnera SBF imao je ministar ekonomije Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović. On je istakao važnost suradnje između državnih institucija i poslovnih lidera, te naglasio da je Forum prilika da se predstavi potencijal Kantona Sarajevo za investicije i privlačenje stranih ulaganja.

“Sarajevo Business Forum etablirao se u regionalnoj i svjetskoj poslovnoj zajednici kao najveći i najvažniji poslovno – investicioni forum u Jugoistočnoj Europi. Svi smo tu jer znamo da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina ključna tačka Balkana i privlačna destinacija za investicije u mnogim granama, “kazao je Mijatović i dodao da Sarajevo ima sve neophodne predispozicije za ekonomski rast i razvoj. 

“Ovaj grad posjeduje sjajan strateški i geografski položaj, obiluje prirodnim bogatstvima, dugu tradiciju u prerađivačkoj, prehrambenoj i namjenskoj industriji i  talentiranu, educiranu i motiviranu radnu snagu”, rekao je  Mijatović.

Nakon uvodnih govora održana je ceremonija dodijele tradicionalnih nagrada Sarajevo Business Bridge koje su dodijelili direktor Sarajevo Business Foruma Dino Selimović i ministar Zlatko Mijatović.

Naš proslavljeni nogometaš Edin Džeko dobio je priznanje kao brend ambasador i promotor Bosne i Hercegovine. 

Ovo priznanje velika je čast za mene i moju porodicu. Gdje god smo živjeli, bilo u Češkoj, Njemačkoj, Engleskoj ili sada u Italiji, uvijek sam bio veoma ponosan na svoje korijene i spreman pomoći svojoj zemlji na bilo koji način. Zahvaljujem se žiriju i organizatorima Sarajevo Business Foruma što su prepoznali moj trud tokom godina na terenu, ali i van njega. Želim svima uspješan forum i nadam se da ću vidjeti mnoge investicije u mojoj domovini BiH u vremenu koje je pred nama”, rekao je Džeko u svom video obraćanju.

Nagradu “Posao godine” koja se dodjeljuje poduzećima koja posluju u regiji jugoistočne Europe i koja su pokazala značajan rast  dobio je STUDEN & CO Holding

Nagradu “Poslodavac godine za mlade”za iznimnu predanost zapošljavanju, razvoju i zadržavanju mladih talenata dobila je kompanija KLIKA, dok je nagradu “Social Impact Award” ove godine dobila   Ženska mentorska mreža / Women’s Mentoring Network za iznimnu predanost u stvaranju pozitivnih promjena u svijetu.

Nagradu za “Poslovni potez godine” dobio je  BH Tech Lab BH Telecoma za kreativan i napredan rad i doprinose održivom razvoju. 

Prvog dana 12. Sarajevo Business Foruma sudionici će imati priliku čuti zanimljive panele, upoznati se sa  najnovijim trendovima u sektorima svojih industrija, te će se raspravljati o načinima na koje se mogu suočiti s izazovima i iskoristiti prilike za stvaranje održive i profitabilne budućnosti. Organizatori su potvrdili učešće više od 2000 učesnika iz više od 50 zemalja svijeta i više od 200 akreditovanih novinara.

Sarajevo Business Forum organizira BBI banka pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te brojnim drugim domaćim i inostranim partnerima: JP Autoceste FBiH, Turkish Airlines, Uniqa osiguranje, Aerodrom Sarajevo, BH Telecom, Turistička zajednice Kantona Sarajevo, Bimal, Union Banka, Vijeće stranih investitora i druge institucije.