BiH

BH Telecom partner i sudionik 12. Sarajevo Business Foruma


Bosna Bank International (BBI) u partnerstvu s BH Telecomom, sa svojim dioničarima (Islamska razvojna banka, Dubai islamska banka i Abu Dhabi islamska banka) i drugim međunarodnim partnerima, organizator je 12. godišnje Međunarodne konferencije o poslovanju i investicijama – Sarajevo Business Forum koji se održava od 17. do 19. maja u Sarajevu.

U sklopu Foruma, najvećeg poslovnog događaja u regiji koji okuplja poslovne lidere iz cijelog svijeta, danas je u hotelu Hills na Ilidži održana panel diskusija pod nazivom „Čvrsti temelji za održivi razvoj“ kojoj je prisustvovao generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman.

„Kompanija BH Telecom je vodeći telekom operater u Bosni i Hercegovini koji prolazi zanimljiv put od pružaoca komunikacijskih usluga do pružaoca digitalnih usluga. Najvažniji nadolazeći projekti odnose se na ulaganja u bežični i žični mrežni pristup, FTTH/B i FTTH, 4G i 5G, a za koje su već donijete potrebne investicijske odluke. Također, planirani projekti odnose se na ulaganja u cloud infrastrukturu, izgradnju fotonaponskih sustava za potrebe BH Telecoma, te projektiranje i ugovaranje Modularnog data centra. Ulaganja koja vršimo u pametna rješenja kroz našu platformu BH SmartLab kao što su pametni parking, pametna rasvjeta, pametni punjači za elektronska vozila i mnoga druga, smatramo jako važnim projektima za BH Telecom. Ulaganja u solarne panele.

Uz Kahrimana, panelu su prisustvovali Manuela Naessl, šefica Ureda EBRD-a u BiH, Biljana Braithwaite, izvršna direktorica Sustineri Partnersa, Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH, Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo i dr. R. Ahmet Albayrak, zamjenik izvršnog direktora direktora banke Kuveyt Türk.

Stručni žiri 12. Sarajevo Business Foruma izabrao je BH TechLab startup platformu kao Poslovni potez godine/Poslovni potez godine.

Sarajevo Business Bridge Awards su tradicionalne poslovne nagrade koje se godišnje dodjeljuju u sklopu Foruma, najznačajnijeg društveno odgovornog projekta BBI banke i vođenja investicijsko-poslovne konferencije na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Europi.

S ciljem poboljšanja regionalnog poslovnog okruženja i podrške novim idejama, uspješnim kompanijama i pojedincima, i ove godine je upriličena dodjela priznanja onima koji su pokazali izuzetna postignuća u svakodnevnom poslovanju.

U ime BH Telecoma ovo vrijedno priznanje preuzeo je Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma i član multidisciplinarnog tima BH TechLab platforme.

„Nagrada je produkt angažmana uposlenika BH Telecoma, s posebnim fokusom na uposlenike ID RP-a. Stoga moje čestitke idu svima koji su se prethodno trudili i dali doprinos da naša Platforma bude predstavljena široj javnosti na pravi način“, kazao je Lučkin.

BH TechLab je investicijska startup platforma BH Telecoma pokrenuta s ciljem jačanja inovativnosti ICT sektora u Bosni i Hercegovini. Sa alociranih 15 milijuna KM za ulaganje u inovativne tehnološke biznise u sljedeće tri godine, BH Telecom je najveći domaći korporativni investitor u startupe.

Pojava Platforme pokrenula je i niz drugih pozitivnih trendova u startup ekosustavu Bosne i Hercegovine i potakla inovativnost i udruživanje sa stručnjacima iz različitih oblasti, kako bi se u različitim poljima interesovanja krajnjih kupaca i biznisa ponudili novi digitalni proizvodi i usluge koji efikasnije rješavaju njihove zahtjeve i probleme .

U okviru trenutnog selekcijskog ciklusa, na Platformu se prijavilo više od 40 startupa, od čega je jedna četvrtina ušla u završnu fazu validacije ideja sa stvarnim kupcima. Oni koji uspješno prođu i ovu fazu BH Telecom će ponuditi uvjete za pregovore o strateškoj suradnji, odnosno o investiranju.