Novosti

SAD bi mogao 1. juna pasti u bankrot


Američko ministarstvo finansija procjenjuje da bi SAD već 1. juna mogao pasti u bankrot ne podići na Kongres gornju granicu duga, zbog čega je predsjednik Joe Biden odgodio posjetu Australiji. Washington redovito postavlja ograničenja saveznog zaduživanja.

Trenutačno je gornja granica 31,4 biliona dolara, oko 120% BDP-a. Dug je dostigao granicu u januaru, a Ministarstvo finansija obustavilo je ulaganja u neke savezne mirovinske fondove, dok je nastavilo posuđivati ​​od investitora.

Ministarstvo financija upozorilo je početkom maja da bi se moglo potpuno prestati zaduživati ​​i početi se u plaćanju svojih obveza oslanjati isključivo na porezne primitke te da bi se to moglo dogoditi do 1. juna, iako je također napomenulo da bi taj podatak poznat kao “datum X”, mogao bi nastupiti nekoliko semica kasnije.

Budući da Ministarstvo finansija posuđuje blizu 20 centi za svaki dolar koji potroši, Vašington bi počeo da propušta isplate duga zajmodavcima i(li) građanima ili obojima.

Natezanja oko granice obilježja su američke politike desetljećima, a znatno su se zaoštrila nakon što su “fiskalni jastrebovi” 2010. došli na vlast u Republici Srpskoj.