BiH

Sastanak premijera Nikšića sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa šefom Ureda Svjetske banke u našoj zemlji Christoferom Sheldonom s kojim je razgovarao o zajedničkim projektima Federalne vlade i ove međunarodne finansijske institucije.

Premijer Nikšić je upoznao gosta s prioritetima Vlade, te aktivnim i budućim projektima, s posebnim osvrtom na infrastrukturne aktivnosti na Koridoru Vc, te planovima o izgradnji nove trase autoputa od Doboja prema Tuzli, te dalje prema Zvorniku, uz koju bi se radila i željeznička pruga, odnosno elektrifikacija pruge.

Također, istakao je opredjeljenje Vlade FBiH za ekonomske reforme usmjerene na rasterećenje privrede, unaprjeđenje poslovnog ambijenta, uklanjanje administrativnih prepreka za snažnije investicione aktivnosti, a što bi u konačnici imalo pozitivne implikacije ne samo za poslodavce, već i za bolji standard i položaj radnika.

Šef Ureda Svjetske banke čestitao je premijeru Nikšiću i Vladi Federacije BiH na imenovanju, te ga, uz aktuelne projekte, informirao o novoj strategiji Svjetske banke koja će se temeljiti na tri stuba, privrednom rastu i razvoju, unaprjeđenju javnih usluga u zdravstvu i vodosnabdijevanju, te okolišnoj održivosti i klimatskim promjenama.

Istakao je da Svjetska banka stoji na raspolaganju Vladi Federacije i za nove ideje i aktivnosti, posebno u domenu pravedne energetske tranzicije i digitalizacije javne uprave s ciljem pojednostavljenja registracije preduzeća i njihovog poslovanja.

Sagovornici su se složili da su ideje, projekti i planovi dvije strane podudarni, te da je, u tom kontekstu potrebno ojačati saradnju Vlade FBiH i Svjetske banke.