BiH

Zbog pada potražnje, proizvođači namještaja u RS i FBiH primorani da smanje proizvodnju


Da bi spriječila gubitke zbog pada potražnje većina proizvođača namještaja u Republici Srpskoj i FBiH ove godine je primorana da smanji proizvodnju.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je za četiri mjeseca ove godine izvezeno namještaj od drveta u ukupnoj vrijednosti od 231,8 miliona KM, što je u poređenju sa istim periodom lani gotovo nepromijenjena vrijednost, dok je uvoz, istovremeno, uvećan za osam odsto.

– Za četiri mjeseca ove godine u BiH stigao je namještaj u ukupnoj vrijednosti od 34,5 miliona KM, što je povećanje od 2,5 miliona KM u odnosu na isti period lani – istakli su iz Spoljnotrgovniske komore.

Komentarišući navedene podatke, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da je veća vrijednost uvezenog namještaja rezultat inflatornih kretanja ulaznih troškova te da se po tom osnovu može govoriti da je u proteklom periodu u BiH čak stigla manja količina nego lani.

– Što se tiče izvoza sa područja Srpske, primjetan je značajan pad proizvodnje namještaja zbog slabije potražnje. U prva tri mjeseca je za 33 odsto manje proizvedeno namještaja u Srpskoj u odnosu na isti period prošle godine – kazao je Šinik za “Glas Srpske”.

Dodao je da je za nijansu bolja situacija kada je riječ o preradi drveta.

Da stanje u ovom sektoru nije kao što je prije bilo saglasan je i sekretar Privredne komore FBiH u Sektoru šumarstva, drvne industrije i poljoprivrede Mirsad Hubanić, koji tvrdi da je BiH, uprkos tome, ostala lider kada je riječ o pitanju izvoza namještaja, njegovog kvaliteta i dizajna u jugoistočnoj Evropi.

– Potražnja za namještajem je pala na globalnom nivou, jer je, između ostalog, došlo do poskupljenja inputa u proizvodnji, što je dovelo do poskupljenja samog proizvoda, a istovremeno je oslabljena kupovna moć, kako ovdje tako i u Evropi – kazao je Hubanić za “Glas”.

Vlasnik prnjavorske Fabrike namještaja “Standard” Edin Dacić istakao je za “Glas” da je nivo narudžbi ove godine pao između 20 i 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

– To je posljedica smanjene potražnje na svjetskom tržištu, jer ljudi imaju veća izdavanja za životne namirnice, energiju i sve ostalo što je kada je riječ o prioritetima na većem rangu od namještaja – kazao je Dacić.

Istakao je da ova fabrika isključivo radi za trgovački lanac “Ikea”, koja robu prodaje po cijelom svijetu.

– Pojedine firme su pretrpjele veći pad u odnosu na prošlu godinu, dok mi u skladu sa situaciju koristimo svaku priliku da se izborimo za nove poslove – kazao je Dacić.

Direktor kompanije “Eko lajn” iz Petrova Draženka Popadić kazala je da trenutno rade masivni hrastov namještaj po narudžbi iz Holadnije.

– Naša proizvodnja ove godine drži se na nivou shodnom situaciji u kojoj smo se našli – kazala je Popadićeva i dodala da im dodatni problem predstavlja nabavka sirovine i nedostatak radne snage.