Novosti

Hrvatska privlači milijarde eura kapitala


U odnosu na Sloveniju i Srbiju, Hrvatska je tehnološka scena između 2021. i 2022. prikupila najviše kapitala – čak 1,8 milijardi eura. No po broju jednoroga prednjači Slovenija. Srpska je scena tek u zamahu. Regija obilježava i nisku aktivnost poslovnih anđela.

Investicije u tehnološke kompanije u Adria regiji (Hrvatska, Slovenija i Srbija) posljednjih godina pokazuju impresivan rast. Prema izvješću “The State of Adria Tech” koji je napravio slovenski VC fond Silicon Gardens u petoj godini (izmjena 2016.- 2017. do 2021.-2022.) porasla je čak 12 puta – oko 300 miliona eura na 3,45 milijardi eura .

Raste i iznos prodaje, odnosno exita, te udjela u malim i srednjim kompanijama, i to čak pet puta, na 4,7 milijardi eura u 2022. godini.

Sve to odrazilo se na cjelokupan tehnološki ekosistem. Tri zemlje regije danas broje čak šest jednoroga, od čega su dva iz Hrvatske (Rimac i Infobip), a četiri iz Slovenije (Outfit7, httpool, Sportradar, Outbrain). Srbija još uvijek nema jednoroga.

Najviše je investicija između 2021. i 2022. godine, pokazuje analiza Silicon Gardensa, prikupila Hrvatsku – 1,86 milijardi eura. Tehnološke kompanije iz Slovenije prikupile su 1,25 milijardi, a srpske 325 miliona.

Hrvatska nije vodeća samo po ukupnom iznosu investicija u regiji već i po najvećim pojedinačnim. U top pet najvećih investicija u regiji prva je ona u Rimac Groupu koja iznosi 690 miliona eura. Slijedi Infobip sa 545 miliona eura dok je slovenski httpool, dio Aleph Holdinga, s investicijom od 450 miliona eura treći.

Tim Silicon Gardensa koji je provodio istraživanje, a na čijem je čelu bila Ada Guštin Habuš, ističe da tehnološki ekosistem Adria regije prolazi kroz nevjerojatnu transformaciju te ubrzano postaje svjetski centar za tehnologiju i inovacije.

Analizirajući podatke tim Silicon Gardensa pita se gdje su poslovni anđeli. “Skrivaju se ili im je potrebno dodatno ohrabrivanje kako bi postali aktivniji”, pitaju se.

Što se distribucija investicija tiče najveći iznos otišao je na tzv. “megaserije”, odnosno jedno veće od 100 miliona eura (41%) dok po broju uvjerljivog prednjače pree-seed investicija, dakle, jedan do milion eura, a koje čine 66% ulaganja.

Ono što je također zanimljivo jeste da većina investicija dolazi iz SAD-a (75% vrijednosti). Jedan iz Europske unije čini 23% vrijednosti, a iz Adria regije tek 2%.

Upravo zbog toga, Silicon Gardensa upozorava na izvješće, većina osnivača uspješnih startupova sjedišta kompanije sele iz regije u drugoj državi SAD-a i Europe (najpopularnije u Londonu i američkom Delawareu) gdje su najjednostavniji i najpoznatiji pravni sustavi ulaganja.

Također, ističe “ključno je uspostaviti optimalni sustav oporezivanja uključenosti zaposlenika u tvrtki zato što trenutna porezna struktura potiče osnivače da se presele u inozemstvo čak i prije potencijalne prodaje svog udjela u tvrtkama”.