Investicije

Osnivač Studija Moderna potvrdio prodaju marki Dormeo, Delimano, Rovus i Top Shop


Švicarska tvrtka Darka Horvata, koji se u javnosti okitio titulom privatizacijskog tajkuna, kupila je robne marke ponuđača proizvoda široke potrošnje Studio Moderna, potvrdio je za Finance osnivač i vlasnik Studija Moderna Sandi Češko.

O otkupnoj cijeni nije želio govoriti. Prema pisanju Financa, kupac marki Dormeo, Delimano, Rovus i Top Shop je Horvatova novoosnovana tvrtka Dormeo AG. Koliko je Darko Horvat platio marke, Sandi Češko nije želio reći. – On je izravno pregovarao s menadžerima, rekao je.

Još se, kaže Češko, dogovara kako će ubuduće sarađivati ​​s Horvatom. Time je odgovorio na novinski upit hoće li Studio Moderna sada iznajmljivati ​​brendove od Horvata. No, Češkoj je najavio da će Horvatova švicarska tvrtka sada opskrbljivati ​​tvrtke iz koncerna čije je sjedište u Nizozemskoj. Zagorski poduzetnik i njegova partnerica Livija Dolanc ostaju vlasnici Studija Moderna.

Češka je prošlog travnja prerko nizozemske holdinške grupe Studio Moderna Founders ponovo preuzeo nizozemsko društvo Studio Moderna Holdings, koje je prethodno prodao investitorima General Atlantic, Insight Partners, Templeton Strategic Emerging Markets Fund III i JH Partners.

U Financama su podsjetili da je proces prodaje pokazao da je tvrtka već u krizi, a dodatno je Studio Moderna pogođen ruskim napadom na Ukrajinu i sankcijama Rusiji.

S problemima je rastao i dug prema dobavljačima. – To smo naslijedili od prijašnjih vlasnika, ali smo to već smanjili. Sada iznosi otprilike 50 miliona eura, rekao je Cesko za novine. Kako kaže, nema dugovanja prema bankama, ali im nedostaje obrtnih sredstava.

Na pitanje zašto se povezao s Horvatom, osnivačem propalog carstva Aktiva, koji se nakon brojnih poslovnih skandala povukao u Švicarsku, Češko je odgovorio da više od godinu dana razgovara s brojnim potencijalnim kupcima u zemlji i svijetu. Prema pisanju portala Požareport, prvi je u igri bio vlasnik Vitapura Andrej Podgoršek, a Horvat je prepoznao vrijednost tvrtke.

– Uvijek sam na posao gledao moralno, ali posao je zero sum game, neko trpi da bi neko drugi zarađivao. To je igra, istaknuo je.

Upisani kapital društva Studio-Moderna d.o.o. Sarajevo iznosi 10.000 KM, a njime se upravlja iz Nizozemske preko Studio Moderna Holdings Investments B.V. sa sjedištem u Amsterdamu.

Indikator.ba