Crypto

Pakistan najavljuje zabranu usluga kriptovaluta


Ayse Gous Pasha, zamjenica ministra prihoda i financija Pakistana, izjavila je da će usluge kripto novca dostupne na internetu biti zabranjene kako bi se spriječili ilegalni prenosi digitalnog novca, prenosi Anadolija.

Pasha je izjavila da Centralna banka Pakistana i Ministarstvo informacijske tehnologije rade na zabrani kriptovaluta, te poručila da “Islamabad nikada neće legalizirati kriptovalute”, prenijeli su nacionalni mediji.

Osvrnuvši se na zahtjev Radne grupe za financijsku akciju protiv pranja novca (FATF) da se kriptovalute ne legaliziraju, Pasha je podsjetila da je Islamabad skinut sa sive liste FATF-a u oktobru 2022. godine.

Direktor Centralne banke Sohail Cavad također je izjavio da je kripto novac virtualna valuta i da ih je do sada stvoreno 16.000 vrsta, te da je tržište od 2,8 biliona dolara smanjeno na 1,2 biliona dolara.

Centralna banka Pakistana zabranila je trgovanje kriptovalutama i rudarenje u aprilu 2018. Međutim, unatoč ovoj zabrani, potražnja za kriptovalutama nastavila je rasti.

Pakistan, koji je u junu 2018. stavljen na “sivu listu” Radne radne za financijsku akciju za sprječavanje pranja novca (FATF) Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), s obrazloženjem da “financijski podržava terorizam ” i “ne uspijeva spriječiti pranje novca”, uklonjen je s ove liste 21. oktobra 2022.